Skip to main content

Search

Janssen Biologics, Leiden

Janssen Biologics in Leiden

Het werk van Janssen in Nederland bestrijkt bijna alles wat bij het maken van geneesmiddelen  en vaccins komt kijken: van onderzoek tot ziektepreventie en van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tot de productie en marketing ervan. Dit doen we op vier verschillende locaties. Janssen Biologics, een van onze vestigingen in Leiden, produceert complexe biologische geneesmiddelen (biologicals) en vaccins. 

Biologische geneesmiddelen

Veel geneesmiddelen worden met behulp van scheikundige processen gemaakt. Bij een biologisch geneesmiddel is dit anders: dan maakt een levend organisme de werkzame stof. Dat kunnen bacteriën of schimmels zijn, maar ook dierlijke of menselijke cellen. Deze levende cellen worden in een zogenaamde bioreactor opgekweekt om zo grote hoeveelheden werkzame stof te produceren. De werkzame stof, afkomstig uit de bioreactoren, wordt via verschillende stappen zorgvuldig gezuiverd en daarna verwerkt tot een geneesmiddel of vaccin dat toediening bij de patiënt mogelijk maakt. Meer informatie over hoe we geneesmiddelen produceren vind je hier


De productie, het testen en het opleveren van een biologisch geneesmiddel dat klaar is voor gebruik duurt maanden. We bewaken de kwaliteit gedurende het hele productieproces, van grondstof tot eindproduct. Bij de productie van één batch biologische geneesmiddelen onderzoeken we dan ook honderden monsters om de kwaliteit te kunnen garanderen. Daarnaast testen we onze biologische geneesmiddelen op stabiliteit en houdbaarheid. 
Janssen Biologics produceert zowel geneesmiddelen en vaccins die op de markt zijn, als geneesmiddelen en vaccins die op dit moment alleen nog gebruikt worden in klinische studies. Bij de productie van biologische geneesmiddelen zetten we in op die ziektegebieden waar we het grootste verschil voor de patiënt kunnen maken. De innovatieve producten van Janssen Biologics zijn daarom gericht op kanker, immunologische aandoeningen (zoals psoriasis, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn) en infectieziekten.

"We zijn trots dat we, door het leveren van uitstekende productiediensten, een verschil kunnen maken in het leven van patiënten en dat van de mensen om hen heen."

Henri van Drunen, General Manager Janssen Biologics

Onze staat van dienst

Eén van onze biologische geneesmiddelen werd in 1998 goedgekeurd. Sinds die tijd heeft Janssen hiervan meer dan 150 miljoen flacons geproduceerd die gebruikt werden voor de behandeling van meer dan 2,6 miljoen patiënten met verschillende ontstekingsziekten. In diezelfde periode is er nog nooit een levering aan patiënten gemist. Dit illustreert ons vermogen om grote hoeveelheden biologische geneesmiddelen van hoge kwaliteit, consistent en zonder onderbreking, over een lange periode te leveren. 1

Investeren in de toekomst

Janssen Biologics investeert voortdurend in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en naar nieuwe toepassingen voor bestaande geneesmiddelen. Ook blijven we onze productieprocessen doorlopend verbeteren en flexibiliseren, zodat we steeds aan de meest actuele behoeften van patiënten en zorgverleners kunnen voldoen. Onze medewerkers maken iedere dag het verschil: door alleen genoegen te nemen met het beste, zorgen zij er dagelijks voor dat patiënten over de hele wereld kunnen blijven rekenen op innovatieve biologische geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit.


Janssen in Nederland 

Benieuwd naar onze activiteiten in de andere vestigingen van Janssen in Nederland? Lees over Janssen-Cilag in Breda en Janssen Vaccines in Leiden

 

 

EM-33628

1 Melsheimer, R., Calmann, M., DeRitis, A. et al. BioDrugs (2018) 32: 405