Skip to main content

Search

Maatschappelijke Code VIG

De maatschappelijke Code van de VIG

Bij Janssen in Nederland zetten we onze wetenschappelijke kennis en kunde in om geneesmiddelen te ontdekken en te ontwikkelen. Met deze geneesmiddelen willen we de kwaliteit van leven van patiënten helpen verbeteren en leveren we een bijdrage aan het oplossen van de meest uitdagende medische problemen van vandaag en morgen. Daarmee hebben we een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, die we onder meer delen met andere geneesmiddelenfabrikanten. Ruim 40 innovatieve geneesmiddelenfabrikanten in Nederland zijn aangesloten bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie

Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus, en willen daarbij verder gaan dan alleen de naleving van bestaande wet- en regelgeving. Dit is vastgelegd in het Credo van ons moederbedrijf Johnson & Johnson. De maatschappelijke Code van de VIG is hier een waardevolle aanvulling op voor onze activiteiten in Nederland. Wij onderschrijven deze Code, omdat deze voor ons belangrijke kernwaarden bevat: integriteit, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en kwaliteit.

In de Code staan 38 afspraken, onder meer over eerlijke en betrouwbare informatie, de publicatie van onderzoeksresultaten en transparantie over financiële relaties met zorgverleners. Ook de duurzame beschikbaarheid van geneesmiddelen en het tegengaan van tekorten en vervalsingen staan in de maatschappelijke Code beschreven. De afspraken in de Code zijn niet vrijblijvend: een onafhankelijk adviescollege controleert de naleving ervan en publiceert elk jaar een openbaar jaarverslag.

De Code als groeimodel en basis voor dialoog

De maatschappelijke Code kan jaarlijks aangepast worden en kent daarmee een groeimodel: dit is een aanleiding voor een intensiever gesprek binnen de farmaceutische sector en met de samenleving. Wij leveren hier als Janssen een belangrijke bijdrage aan met ons rapport ‘Innovatie voor de Samenleving’, waarmee we een breder publiek kennis willen laten maken met wat wij als farmaceutisch bedrijf doen. In het rapport kun je bijvoorbeeld meer lezen over onze innovatiecyclus, onze samenwerkingen met onderzoeksinstellingen, hoe we geneesmiddelen beschikbaar maken voor patiënten en onze activiteiten in lokale gemeenschappen. Daarnaast staat ook beschreven hoe we bij komen tot de prijs van onze geneesmiddelen.

 

Meer Over VIG

 

 

EM-28813 - 25-feb-2020