Skip to main content

Căutare

Janssen România lansează raportul Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România

Janssen România lansează raportul Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România
 

BUCUREȘTI, ROMÂNIA, 16 MARTIE 2022 – Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson a lansat „Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România”, raport care propune actorilor interesați o serie de acțiuni recomandate pentru îmbunătățirea managementului și îngrijirii pacienților cu depresie în România.

Depresia afectează cel mai mare număr de oameni în acest moment. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană suferă de depresie, echivalentul a 4,3% din polulația UE1. În ultima perioadă, efectele psihologice ale pandemiei cauzată de COVID-19 au determinat o creștere masivă la nivel global a incidenței anxietății și depresiei, cu 25% doar în primul an de pandemie2. Este foarte probabil ca această cifră să fie și mai mare în prezent. Pe de altă parte, contextul pandemiei a făcut subiectul depresiei mai relevant și mai prezent ca niciodată, medicii și academicienii din întreaga lume numind-o "pandemia tăcută" sau "pandemia paralelă"3.

Acest raport se concentrează pe patru domenii cheie identificate ca priorități de îmbunătățire a managementului depresiei:

  • Servicii integrate și complete pentru depresie
  • Date pentru stimularea îmbunătățirii mijloacelor de îngrijire a depresiei
  • Implicarea și responsabilizarea celor care suferă de depresie
  • Utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți accesul la îngrijire

Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România a fost dezvoltată de The Health Policy Partnership, în parteneriat cu GAMIAN, EUFAMI și Asociația Europeană de Psihiatrie, cu contribuția valoroasă a Prof. Dr. Doina Cozman, în calitate de membru al Grupului Consultativ la nivel european, cu ajutorul interviurilor oferite de doamna dr. Claudia Dima –expert în sănătate publică, doamna Amedeea Enache, Director Executiv - Fundația Estuar și Dr. Alexandru Paziuc, Președintele Asociației de Psihiatrie Socială din România. Aceasta analiza face parte dintr-o serie mai amplă de rapoarte individuale care evaluează principalele politici și servicii naționale de sănătate furnizate persoanelor care suferă de depresie în Belgia, Franța, Italia și România.

Documentul a fost inițiat și finanțat de Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson. Acesta continuă un raport al Uniunii Europene din 2018 realizat de nouă grupuri ale părților interesate, care a prezentat 10 domenii unde sunt necesare acțiuni prioritare pentru a obține "O abordare sustenabilă a depresiei: trecerea de la vorbe la acțiuni".

Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România a fost lansată în cadrul evenimentului "Invizibili, dar reali - o perspectivă integrată asupra managementului depresiei în România". Desfășurat sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu sprijinul Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, evenimentul a reunit factori de decizie, autorități, comunitatea medicală, experți internaționali și naționali în domeniul sănătății și sănătății mintale, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

"Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România are la bază un obiectiv foarte important pentru compania noastră, acela de a oferi pacienților din România acces la servicii medicale de calitate și tratamente inovatoare, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Urmare a analizei, o serie de recomandări de îmbunătățire a politicilor în domeniul sănătății mintale au fost formulate de experti și suntem determinați să colaborăm cu autoritățile și factorii de decizie pentru a le transforma în acțiuni. Pe termen mediu, ne dorim ca persoanele diagnosticate cu depresie să poată beneficia de servicii și tratamente personalizate, într-o abordare medicală integrată", a declarat Sévan Kaloustian, Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson România.

"Serviciile de sănătate mintală din România au trecut prin reforme succesive menite să dezinstituționalizeze îngrijirea și să transfere cât mai multe servicii în medii comunitare. Deși există politici care sprijină această schimbare, trebuie să acordăm mai multă atenție aplicării lor practice. Este nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea depresiei, pentru toate componentele sale: prevenție, diagnosticare precoce, dezvoltare de servicii integrate și cuprinzătoare, acces la tratamente și tehnologii inovatoare care îmbunătățesc starea pacienților", a declarat Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială a României.

"Sperăm ca această analiză să stimuleze factorii de decizie să colaboreze îndeaproape cu toate părțile interesate, inclusiv cu comunitatea medicală, pentru a inversa cursul depresiei în România, adoptând o abordare integrată și preventivă, pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, în toată complexitatea sa. Mai ales în contextul pandemic, depresia trebuie să devină o prioritate pentru noi toți", a declarat Prof. Dr. Doina Cozman, Președinte, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, membru al Grupului consultativ pentru Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România.

"Îngrijirea integrată - un sistem centrat pe pacient, care sprijină persoanele cu depresie pe tot parcursul vieții și în întregul sistem de sănătate - este esențială pentru a oferi sprijin și tratament adecvat. Integrarea serviciilor de sănătate mintală și a serviciilor de asistență socială poate crește rata de tratament și poate reduce povara pacienților", a declarat dr. Nelu Tătaru, Președinte Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților, Parlamentul României.

 

Despre Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson

În cadrul Janssen, lucrăm pentru a crea un viitor în care afecţiunile sunt de domeniul trecutului. Noi suntem Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson şi ne concentrăm activitatea pentru a transforma această perspectivă în realitate pentru pacienţii din întreaga lume. Luptăm împotriva bolilor prin ştiinţă, îmbunătăţim accesul prin mecanisme inovatoare şi vindecăm lipsa de speranţă prin pasiune. Activitatea noastră este dedicată acelor domenii medicale în care putem face cea mai mare diferenţă: oncologie, neuroştiinţe, imunologie, boli infecţioase şi vaccinuri, boli cardiovasculare şi de metabolism şi hipertensiune pulmonară. 

  •  

Referințe:

  1 https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/mental-health/areas-of-work/depression

  2 https://www.who.int/news/item/02-03-2022-covid-19-pandemic-triggers-25-increase-in-prevalence-of-anxiety-and-depression-worldwide

  3 https://www.kcl.ac.uk/the-silent-pandemic-covid-19-and-mental-health

⁴ European Commission. Non communicable diseases: European core health indicators. Available from: https:// ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/indicators_en [Accessed 30/10/20]