Skip to main content

Search

Patiëntengids "Leven met prostaatkanker" | Janssen België

Leven met prostaatkanker: ontdek de gids

In 2021 kregen 74.998* mensen in België te horen dat ze kanker hebben. Bij 11.774 van die mensen was dat  prostaatkanker , waarmee het de meest voorkomende kanker bij mannen in België is1. De prostaat is een klier aan de onderkant van de blaas, die bijdraagt aan de voortplanting. De ziekte gaat gepaard met veel onzekerheid, zowel lichamelijk als psychosociaal. Daarom is het noodzakelijk dat patiënten en hun omgeving toegang hebben tot informatie die hen kan helpen om de antwoorden te krijgen die ze nodig hebben.

November is prostaatkankermaand

Mensen met prostaatkanker worden vaak overweldigd door goedbedoelde adviezen en vragen, waardoor de behoefte aan juiste informatie op het juiste moment groot is. Samen met de lotgenotenverenigingen, Think Blue Vlaanderen en Wij Ook Belgium, sloegen we de handen in elkaar om een patiëntengids op te stellen. Deze gids vertrekt vanuit het perspectief van de patiënt en werd aangevuld met inzichten van artsen en verpleegkundigen. De gids belicht verschillende onderwerpen, van diagnose tot behandeling, maar schenkt ook aandacht aan de emotionele impact van kanker op zowel de patiënt als zijn omgeving.

We vroegen Fernand Fonteyne (voorzitter Think Blue Vlaanderen) en André Deschamps (voorzitter Wij Ook vzw) wat er bijzonder is aan deze gids en wat je er als patiënt aan hebt. Bekijk hun verhaal:

Een actieve rol in mijn hersteltraject

In de gids staat patient empowerment centraal. Patiënten en hun naasten krijgen de middelen en kennis aangereikt om actief de touwtjes in handen te nemen. Naast een heldere uitleg over het ontstaan van de ziekte en de bijbehorende symptomen, vind je gedetailleerde informatie over alle beschikbare behandelopties. Daarnaast kan je aan de slag met praktische tips om bijvoorbeeld je bezoeken aan de dokter goed voor te bereiden. De persoonlijke verhalen en informatie over lotgenotenverenigingen kunnen waardevolle steun bieden. Zo ben je goed geïnformeerd en in staat om beter aan te geven wat voor jou van belang is, waardoor je een actievere rol kunt spelen in je ziekteproces. Je staat er dus niet alleen voor.

Benieuwd geworden? Lees de digitale gids hieronder:

Praat mee via social media

Gedurende de maand november staan we via onze social media kanalen stil bij prostaatkanker. Praat je mee? Zo doorbreken we stap voor stap het taboe rondom deze ziekte.

Twitter | Facebook | LinkedIn
 

©Janssen-Cilag – EM-142987– Approval date: 11-2023 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse

Referenties:
*Totaal excl. non-melanoma (maar incl. MDS, MPN) 
1  https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/prostaatkanker