Skip to main content

Search

Nieuwe podcastserie: veranderende intimiteit & seksualiteit bij IBD

Nieuwe podcastserie: veranderende intimiteit & seksualiteit bij IBD

Mensen met IBD (inflammatory bowel disease) ervaren de impact van hun ziekte in allerlei facetten van het dagelijks leven. Zo krijgen veel patiënten bijvoorbeeld te maken met veranderingen in hun seksualiteit, zowel door fysieke als door mentale oorzaken. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken voor zowel artsen als patiënten, lanceren we op wereld IBD dag het tweede seizoen in onze podcastserie “The Gut Feeling”, dit keer over IBD en intimiteit & seksualiteit.

Verminderde lust bij IBD

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Mensen met IBD kunnen iedere dag te maken krijgen met symptomen als buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en extreme vermoeidheid. De ziekte heeft daardoor impact op allerlei momenten in hun leven, dus ook op de meest intieme momenten. Een van de grootste uitdagingen voor mensen met IBD is een verminderde lust: een meerderheid van de mannen en vrouwen met IBD geeft aan minder zin in seks te hebben1,2. Dit kan zowel fysieke als mentale oorzaken hebben en vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Veel patiënten ervaren bijvoorbeeld pijn bij het vrijen en hebben moeite met het krijgen van een orgasme. Ook voelen mensen met IBD zich vaak onzeker over hun lichaam, waardoor er een drempel is om seksueel actief te worden.

"The Gut Feeling": IBD en intimiteit & seksualiteit

In een vierdelige podcastserie gaat seksuologe en relatietherapeute Chloé de Bie daarom in gesprek met ervaringsdeskundigen en gezondheidsexperts Dr. Steven van Outryve, Noortje Straetemans en Els Pazmany over intimiteit & seksualiteit bij patiënten met IBD. De IBD-ervaringsdeskundigen lopen zelf tegen allerlei problemen aan die te maken hebben met hun ziekte. Want hoe voorkom je dat je zin in seks vermindert, als je vaak pijn hebt? En hoe kom je over die drempel om erover te praten met een zorgverlener? En wat zijn eigenlijk de oorzaken van een verminderd libido? Samen met de gezondheidsexperts bespreken zij uitdagingen, oorzaken en manieren om met intimiteit & seksualiteit met IBD om te gaan. Een belangrijk conclusie: het onderwerp seksualiteit bij IBD is nog veel te veel een taboe. Tijd om dat te doorbreken.

Luister naar "The Gut Feeling" via Spotify.

#IBDOpgekrast

Bij Janssen blijven wij ons hiervoor inzetten. Net zolang totdat ons uiteindelijke doel is bereikt en IBD is opgekrast! Help je mee om IBD en alles wat er bij hoort onder de aandacht te brengen? Praat mee op onze social media kanalen en maak daarbij gebruik van #IBDOpgekrast!

Twitter | LinkedIn | Facebook

 

EM-58495 - 6-april-2021