Skip to main content

Search

IBD

Inflammatoire darmziekten

Mensen die leven met een immuungemedieerde ziekte hebben daar hun hele leven last van. Deze ziekten laten het lichaam letterlijk tegen zichzelf vechten, wat een leven met pijn en ander ongemak tot gevolg kan hebben. Hoewel de huidige behandelingen al een groot verschil hebben gemaakt in het leven van veel mensen, blijft er een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken. Vanuit ons expertisegebied immunologie blijven we daarom werken aan innovatieve geneesmiddelen tegen immuungemedieerde ziekten zoals psoriasis, reuma, en inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease: IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Inflammatoire darmziekten (IBD)

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingen van de darm. Bij deze aandoeningen reageert het immuunsysteem op een afwijkende manier: het vecht letterlijk tegen zichzelf, met een chronische darmontsteking als gevolg. De ontstekingsreacties kunnen van de mond tot aan de anus voorkomen, maar uiten zich in de meeste gevallen in de dunne of dikke darm. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de meest voorkomende vormen van IBD. Samen treffen ze 30.000 mensen in België. Jaarlijks komen er meer dan 500 gevallen van de ziekte van Crohn en 350 gevallen van colitis ulcerosa bij.1

Impact op de levens van mensen met IBD

De impact van IBD op het dagelijks leven is voor iedereen anders. Mensen ervaren vaak al lange tijd problemen, voordat ze de diagnose IBD krijgen. Veelvoorkomende symptomen zijn darmklachten, een veranderde stoelgang, verminderde eetlust, koorts en extreme vermoeidheid. Omdat de eerste klachten van IBD vaak al tussen het vijftiende en dertigste levensjaar opspelen, hebben deze aandoeningen een grote impact op met name jongeren en jongvolwassenen.2,3,4 Ongestoord deelnemen aan het dagelijks leven is voor IBD patiënten niet eenvoudig. Naast hun fysieke klachten, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij moeilijk kunnen reizen, zijn zij afhankelijk van de beschikbaarheid van een toilet, ervaren zij vermoeidheid en moeten zij continu oppassen met wat ze eten. Ook hebben mensen met inflammatoire darmaandoeningen door hun ziekte vaker last van mentale problemen zoals stress en depressie.5

IBD opgekrast!

IBD is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. Met innovatieve behandelingen proberen wij het leven van patiënten die aan IBD lijden te veranderen. Wij blijven op zoek gaan naar nieuwe manieren om IBD te behandelen, hopelijk ooit te genezen en wellicht zelfs te voorkomen. Daarnaast willen we de impact van IBD op het leven van patiënten zichtbaar maken. Met onze campagne 'IBD opgekrast!' laten we zien wat het voor mensen met IBD zou kunnen betekenen wanneer zij zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun aandoening omdat deze volledig onder controle of zelfs daadwerkelijk verdwenen is. Zo blijven we aandacht vragen voor deze ziekte, net zolang tot IBD is opgekrast! We spannen ons bij Janssen ook in om het heersende stigma rondom chronische darmziekten aan te pakken. Zo hebben we in samenwerking met de Europese Federatie voor Crohn en Colitis Ulcerosa video’s voor patiënten met IBD ontwikkelt om hun ziekte bespreekbaar te maken en om patiënten te helpen er mee om te gaan in hun dagelijks leven. Daarnaast hebben we de gids ‘Leven met een inflammatoire darmziekte’ ontwikkeld samen met de Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging vzw. Rondom dit thema ontwikkelde we ook een podcast serie ‘IBD en Vermoeidheid’. In deze podcast serie gaan ervaringsdeskundigen, verpleegkundigen, artsen en onderzoekers in gesprek over de impact van vermoeidheid bij IBD. Hiermee willen we mensen met IBD handvaten bieden om beter met hun vermoeidheid om te kunnen gaan.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van immunologie, zoals bijvoorbeeld psoriasis en reuma, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

Meer over IBD

 
 
 
 

 

EM-35409 – 12-jun-2020