Skip to main content

Search

"The Gut Feeling": leven met IBD

"The Gut Feeling": leven met IBD

Inflammatoire Darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen ervoor zorgen dat mensen dagelijkse symptomen ervaren zoals buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en extreme vermoeidheid. Maar de impact van deze ziekte gaat vaak verder dan de lichamelijke symptomen en beïnvloedt ook de sociale en emotionele aspecten van iemands leven. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor iemands seksualiteit, energieniveau en voedingsgewoonten. Deze gevolgen kunnen leiden tot aanzienlijke uitdagingen voor mensen met IBD, waardoor het moeilijk wordt om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten, relaties te onderhouden en een bevredigende levenskwaliteit te bereiken. Het begrijpen en aanpakken van deze uitdagingen is daarom cruciaal voor individuen om hun algehele welzijn te verbeteren en een bevredigend leven te leiden. Daarom hebben we de podcastserie "The Gut Feeling" gelanceerd, om IBD een toegankelijker onderwerp te maken.

IBD in een notendop

Chronische ontsteking van het gehele of een deel van het spijsverteringskanaal staat bekend als inflammatoire darmziekte (IBD). Het is een immuungemedieerde ziekte waarbij het immuunsysteem verkeerd reageert op omgevingsfactoren, zoals virussen of bacteriën, waardoor de darm ontstoken raakt. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee belangrijkste aandoeningen die onder de verzamelnaam IBD vallen. Hoewel ze enkele overeenkomsten vertonen, verschillen ze ook in hun invloed op het spijsverteringskanaal. Colitis ulcerosa tast alleen de dikke darm aan, terwijl de ziekte van Crohn elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten.1 Om het bewustzijn over IBD en de impact ervan op patiënten te vergroten, ontwikkelde Janssen België de podcastserie ‘The Gut Feeling’ die te bekijken is op MyIBDTV op YouTube, en te beluisteren is op Spotify. De opnames bieden waardevolle inzichten in de ziekte, de symptomen en de impact ervan op het dagelijkse leven van patiënten, zoals hun seksualiteit, energieniveau en voedingsgewoonten. Door patiënten een platform te bieden waar ze hun ervaringen kunnen delen en in contact kunnen komen met anderen, wil Janssen België IBD toegankelijker maken en steun bieden aan mensen die door de ziekte worden getroffen.

"The Gut Feeling" over IBD en vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten van mensen met IBD.2 Hoewel het normaal is om je van tijd tot tijd moe te voelen, kan vermoeidheid voor mensen met IBD aanvoelen als een gevoel van vermoeidheid of gebrek aan energie dat niet weggaat na rusten of slapen. Maar zelfs bij mensen met IBD kan vermoeidheid verschillend worden ervaren. Terwijl voor sommigen vermoeidheid een constante wordt in hun leven, is vermoeidheid voor anderen onvoorspelbaar, plotseling en zonder waarschuwing. Begrijpen welke activiteiten van invloed kunnen zijn op het ontstaan van vermoeidheid is essentieel voor het vinden van de juiste behandeling. In seizoen 1 van 'The Gut Feeling' kom je van sportjournalist Imke Courtois en andere deskundigen te weten hoe je je levensstijl kunt aanpassen om beter om te gaan met vermoeidheidssymptomen.

"The Gut Feeling" over IBD en intimiteit & seksualiteit

Een van de uitdagingen die gepaard gaan met een IBD-diagnose, naast vermoeidheid, is het verlies van lust. Een groot aantal mannen en vrouwen die leven met IBD rapporteren een verminderd verlangen naar seks als gevolg van de fysieke en mentale implicaties die een IBD-diagnose met zich meebrengt.3 Het toegankelijker maken van dit onderwerp voor patiënten is daarom extra belangrijk. Luister naar seksuoloog en relatietherapeut Chloé de Bie als zij in gesprek gaat met gezondheidsexperts over de uitdagingen, oorzaken en manieren om met intimiteit en seksualiteit met IBD om te gaan in seizoen 2 van 'The Gut Feeling'.

"The Gut Feeling" over IBD en voeding

IBD ontstaat eerder wanneer het immuunsysteem verkeerd reageert op omgevingsfactoren, zoals bacteriën. Daarom is een goede voeding cruciaal om het evenwicht tussen nuttige en schadelijke bacteriën te herstellen en de symptomen te verlichten.4,5 Jezelf vragen stellen als 'welke voedingsmiddelen triggeren mijn symptomen' en 'welke voedingsmiddelen kan ik beter vermijden' zijn een goed uitgangspunt, maar dekken misschien niet alles. Luister naar voedingsdeskundige Pascale Naessens als ze deze onderwerpen en meer bespreekt in seizoen 3 van 'The Gut Feeling' of bekijk de episode op MyIBDTV.

Er is niet een juist dieet voor elke patiënt voor elk moment bij de aandoening, maar er is wel een streefdoel. Die gezonde voeding past niet op elk moment en moet opgebouwd worden.

Julie Vanderstappen

Diëtiste

"The Gut Feeling" over IBD en bewegen

Mensen met  IBD krijgen op allerlei manieren te maken met de impact van hun ziekte. Zo kunnen sport en beweging een grote uitdaging voor hen zijn. Zorgen om ongepland toiletbezoek, moeheid en gewrichtspijn staan de motivatie om te bewegen vaak in de weg. In het nieuwe seizoen van The Gut Feeling gaat Aster Nzeyimana in gesprek met experts op het gebied van IBD en beweging, om te onderzoeken of en hoe beweging toch leuk en waardevol kan zijn voor mensen met een chronische darmziekte. Beluister seizoen 4 op Spotify of bekijk het op MyIBDTV.

Meer informatie over Janssen

Wil je meer weten over IBD? Lees dan meer over onze activiteiten op het gebied van IBD of immunologie. Je kunt ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in België en hoe het is om bij Janssen te werken. En volg ons op sociale media Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

© Janssen-Cilag – EM-127995 – Approval date: 04-2023 - vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse