Skip to main content

Search

Neurowetenschappen: psychosegevoeligheid

Psychosegevoeligheid

Ruim 4 op de 10 mensen in Nederland hebben ooit in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad1. Psychische aandoeningen hebben grote gevolgen voor patiënten en hun naaste omgeving. Bij Janssen willen we deze gevolgen verzachten en uiteindelijk de levens van patiënten transformeren. Binnen neurowetenschappen, één van onze expertisegebieden, werken we voortdurend aan innovatieve manieren om de preventie, diagnostiek en behandeling van aandoeningen zoals psychosegevoeligheid te verbeteren.

Psychosen en psychosegevoeligheid

Psychosen zijn periodes waarin iemand de realiteit op een andere manier ervaart dan zijn of haar omgeving. Ze kunnen bestaan uit onder andere wanen, hallucinaties en angsten. Psychosen kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van patiënten en hun naaste omgeving.

Psychoses kunnen voorkomen bij verschillende aandoeningen, waaronder schizofrenie2. In 2018 stonden in Nederland 57.600 mensen geregistreerd met deze aandoening3. Omdat de term schizofrenie vaak verwarring veroorzaakt en niet aansluit bij de problemen die mensen ervaren, spreken we bij Janssen over psychosegevoeligheid. Dit betekent dat iemand gevoelig is voor het krijgen van een psychose. De reden voor deze gevoeligheid, en het tot uiting komen ervan, verschilt per persoon. Het aantal mensen met psychosegevoeligheid is zeer waarschijnlijk nog groter dan het aantal mensen dat geregistreerd staat met schizofrenie4,5. Werk, studie, relaties en hobby’s zijn voor mensen met psychosegevoeligheid niet zo vanzelfsprekend als voor mensen zonder deze aandoening.

Samen tegen psychosegevoeligheid

Geneesmiddelen (antipsychotica) zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling van psychosegevoeligheid. Bij Janssen zijn we al lange tijd betrokken bij het ontwikkelen van deze geneesmiddelen: dit begon in 1958 toen dr. Paul Janssen een middel ontwikkelde dat ervoor zorgde dat veel patiënten met de diagnose schizofrenie niet meer langdurig in een inrichting opgenomen hoefden te worden. Sindsdien hebben we verschillende antipsychotica ontwikkeld. Om innovatie binnen de geestelijke gezondheidszorg te stimuleren werken we samen met (wetenschappelijke) partners en gaan we samenwerkingsverbanden aan. Met elkaar kunnen we werken aan steeds betere zorg.

Naast samenwerking met zorgprofessionals en onderzoekers, is samenwerking met patiënten en hun naasten voor ons van groot belang. Zij kennen de gevolgen van psychische aandoeningen immers het beste. Door met hen samen te werken leren we psychosegevoeligheid steeds beter te begrijpen en kunnen we steeds beter inspelen op hun behoeften. Eén van de resultaten van deze samenwerking is dat we voortdurend op zoek zijn naar manieren om de frequentie waarmee onze geneesmiddelen moeten worden ingenomen te verlagen.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteiten op het gebied van neurowetenschappen, zoals depressie, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

Dringend behoefte aan een gesprek? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en www.113.nl.

EM-50401 - 17-dec-2020