Skip to main content

Search

Avsnitt 19: Vikten av kliniska prövningar

Avsnitt 19: Vikten av kliniska prövningar
I dagens samtal deltar Frida Lundmark, sakkunnig vid Lif och Clara Hellner, forsknings- och innovationsdirektör vid region Stockholm.

I Sverige har vi goda förutsättningar för att bedriva kliniska prövningar. Kliniska studier ger patienterna möjlighet att testa nya effektiva läkemedel samtidigt som hälso- och sjukvården får den kompetens som behövs för att ge den modernaste och bästa vården. 

Tyvärr ser vi en oroande trend där antalet läkemedelsprövningar minskar i Sverige. Om Sverige inte kommer med i de kliniska studierna i samma grad som andra länder får det stora konsekvenser för patienterna eftersom det försvårar möjligheten att få ta del av nya behandlingar och den svenska hälso- och sjukvården får inte tillgång till kunskap om nya läkemedel och behandlingar som ligger i forskningsfronten. 
I mitten av mars presenterade utredaren Peter Asplund bland annat ett förslag om ett nationellt partnerskap för samverkan inom kliniska prövningar – Swetrial. Är detta en lösning?  

Om detta har vi pratat med Clara Hellner, forsknings- och innovationsdirektör i region Stockholm och Frida Lundmark, sakkunnig inom Life Science vid Lif. 

Lyssna här eller i din podd-app!

Kan du inte se podcastspelaren? Klicka här!

Tillbaka till alla avsnitt

CP-391884