Skip to main content

Search

Snabb tillgång på ett jämlikt sätt

Avsnitt 17: Snabb tillgång på ett jämlikt sätt
I dagens samtal deltar Christian Carlsson, ordförande i socialutskottet och Lise-lott Eriksson, ordförande blodcancerförbundet

Tack vare framgångsrik forskning kan svårt sjuka patienter idag behandlas med avancerade läkemedelsterapier, som förlänger liv och till och med botar sjukdomar som tidigare var dödliga. Men medan förutsättningarna för vård har förändrats är systemet för prissättning, finansiering och betalning för behandlingar i stort sett detsamma. Ett föråldrat sätt att utvärdera dessa läkemedel riskerar att drabba patienterna som inte får tillgång till nya innovativa behandlingsalternativ. Det innebär ett ojämlikt införande. 

Det ställer också regionerna inför svåra prioriteringar vilket medför att behandlingsalternativ kan bero på vilken region patienten bor i. 

Hur kan ansvaret för värdet av medicinska genombrott fördelas mellan parterna, samhälle, företag och patient? Behöver vi utöka den nationella samordningen eller införa färre regioner? 

Om detta har vi pratat med Christian Carlsson, ordförande i socialutskottet och Lise-lott Eriksson, ordförande Blodcancerförbundet.  

Kan du inte se podcastspelaren? Klicka här!

Tillbaka till alla avsnitt

IMR: EM-125419