Skip to main content

Search

Janssen in Geel

Janssen in Geel

Vandaag vormt Janssen Belgium een onmisbare schakel in het wereldwijde productienetwerk van Johnson & Johnson. Wij maken een onderscheid tussen de chemische productie op onze site in Geel en de farmaceutische productie op onze sites in Beerse en Olen. De Janssen-site in Geel is een hightech chemische productiesite die instaat voor maar liefst 60% van de totale productie van actieve farmaceutische bestanddelen of API’s (Active Pharmaceutical Ingredients) van de farmaceutische bedrijven van Johnson & Johnson.

Janssen in Beerse

Alle geneesmiddelen bestaan uit twee kerncomponenten: het actieve farmaceutische bestanddeel, dat het actieve bestanddeel is van een geneesmiddel, en de hulpstoffen (excipiënten), de stoffen die ons lichaam helpen de geneesmiddelen op te nemen. Op onze site in Geel worden 26 verschillende soorten actieve ingrediënten en drie halfafgewerkte geneesmiddelen geproduceerd, jaarlijks meer dan 200 ton actieve farmaceutische stoffen. Hiervoor beschikt onze Geel site over een aantal reactoren met een totale inhoud van 325m3. In de afgelopen 10 jaar hebben de teams van Janssen Geel 14 belangrijke, nieuwe actieve farmaceutische bestanddelen geproduceerd. 750 medewerkers zetten zich hier dagelijks in om uiteindelijk elke seconde zo’n 100 patiënten wereldwijd van de nodige medicatie te kunnen voorzien.

Chemische productiesite met een missie

De chemische productiesite in Geel speelt binnen het J&J netwerk een bijzondere rol. Naast het produceren van API heeft de site ook als taak nieuwe geneesmiddelen chemisch te ontwikkelen en in volume te laten groeien. Hiervoor werden de afgelopen jaren nieuwe technologieën & installaties ontworpen en geïnstalleerd. De Chemical Development Pilot Plant (CDPP) is hiervan een mooi voorbeeld. Deze bijzondere productieplant vormt bij de productie van nieuwe actieve farmaceutische ingrediënten de brug tussen API productie op laboschaal en commerciële API productie op grote schaal. De plant produceert in kleinere hoeveelheden de nodige API voor klinische testen. Na goedkeuring van een nieuw medicijn is het de taak van de CDPP om het productieproces te optimaliseren en de productie op grotere schaal voor te bereiden.

Janssen in Beerse

Fabriek van de toekomst

Om de strategische rol als lanceer- en groeisite te kunnen blijven vervullen, investeert de Geel site jaarlijks in nieuwe technologieën en in de opleiding en training van de medewerkers. In 2019 ontving onze chemische productiesite dan ook de Factory of the Future Award (van actieplan Made Different) door het voortouw te nemen op het vlak van nieuwe technologieën en productiewijzen. In de huidige strategie, staan twee elementen cruciaal: open innovatie en een op patiënten gerichte benadering. De site werkt nauw samen met Janssen Research & Development, andere bedrijven en universiteiten. De site werkte samen met R&D om innovatieve sproeidroogtechnologie toe te passen om chemische oplossingen om te zetten in een compact poeder, wat de biologische beschikbaarheid van een geneesmiddel in het lichaam verhoogt. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat een patiënt elke dag 20 grote tabletten moet innemen als behandeling voor zijn of haar ziekte. Dit verhoogt de therapietrouw en het comfort voor de patiënt.

Lean en duurzaam produceren

‘Lean’ (of meer efficiënt) produceren is een van de topprioriteiten van onze Geel-site. Door op consistente wijze deze principes toe te passen, hopen we op korte termijn meer te produceren met dezelfde middelen. Efficiënter werken is een van onze hoekstenen. Tegelijkertijd focussen we niet alleen op maatschappelijke en economische duurzaamheid, maar ook op ecologische duurzaamheid. Voor Janssen begint ecologische duurzaamheid bij de ontwikkeling van nieuwe producten door ons volledig te wijden aan groene chemie en groene technologie. Samen met InOpSys hebben we duurzame oplossingen voor de zuivering van afvalwater ontwikkeld. Het project kreeg de grote prijs op de Belgian Business Awards for the Environment in 2018. In samenwerking met EDF Luminus werd een windmolen geplaatst op de Geel site. Door deze turbine zal 20% van de benodigde elektriciteit duurzaam zijn. Na een upgrade kreeg de productieplant 3 een LEED certificatie (Leadership in Energy and Environmental Design) en dit als eerste chemische productiefabriek in Europa. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe we ons inzetten voor het milieu.


EM-23758