Skip to main content

Search

Als gezondheidsbedrijf helpen wij patiënten met kanker de regie te houden.

Als gezondheidsbedrijf helpen wij patiënten met kanker de regie te houden

Na een kankerdiagnose de touwtjes in handen houden: dat doe je niet alleen. Als patiënt kan je een steuntje in de rug goed gebruiken. Daarom verwijzen we naar aanleiding van World Cancer Day naar gidsen, hulpmiddelen en patiëntenorganisaties die patiënten kunnen helpen bij het beter begrijpen van de diagnose.

Samen begrijpen

In België krijgen jaarlijks zo’n 70.000 mensen te horen dat ze kanker hebben.[1] Omdat veel soorten kanker steeds beter te behandelen zijn, is voor veel mensen een lang leven na de diagnose weggelegd. Dat neemt niet weg dat een kankerdiagnose de wereld van de patiënt en diens naasten op zijn kop zet. Om patiënten bij te staan en handvatten te kunnen bieden, werken we bij Janssen samen met patiënten en zorgverleners om op allerlei vlakken ondersteuning te bieden. We wijzen mensen die leven met kanker daarom op handige tools en informatiematerialen waarmee het begrijpen van een diagnose makkelijker wordt gemaakt. Zo kun je als patiënt beter touwtjes in handen houden bij je behandeling.

3 goede vragen

Om je behandelplan beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt aan je arts. Om je voor te bereiden op een gesprek met je arts, zijn dit drie vragen die altijd goed zijn om te stellen:

  1. Wat zijn mijn behandelmogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Denk daarnaast vóór je gesprek na of er nog meer zaken zijn die je graag van je arts wil weten. Vragen stellen is niet alleen belangrijk voor jou als patiënt, maar het helpt je arts ook beter te begrijpen waar jouw behoeften liggen.

Patiëntengidsen en lotgenotencontact

Als patiënt ben je niet de eerste die wordt geconfronteerd met de diagnose kanker. De steun en ervaringen van anderen kunnen jou en je naasten helpen om meer vat op je ziekte te krijgen. Om die reden brengen patiëntenorganisaties patiënten met elkaar in contact. Patiëntenorganisaties helpen patiënten ook met het verzamelen en overzichtelijk maken van betrouwbare informatie. Een overzicht van patiëntenorganisaties vind je op de website van Stichting tegen Kanker. Deze website laat zien hoe waardevol het is om betrouwbare informatie te bundelen op één plek. Wij bij Janssen slaan zelf ook de handen in elkaar met patiëntenorganisaties en zorgverleners, wat onder meer heeft geleid tot de gidsen Leven met prostaatkanker en Leven met lymfeklierkanker.

Door verder te kijken dan de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, dragen wij op meerdere vlakken bij aan de gezondheid en levenskwaliteit van onder meer patiënten met kanker.