Skip to main content

Search

Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Investeren in het verbeteren van de gezondheid van patiënten wereldwijd is de prioriteit van Janssen. We bevinden ons op een cruciaal moment in de geschiedenis van de geneeskunde. Het is nu mogelijk om ziekten die ooit ernstig invaliderend of zelfs fataal waren te voorkomen, te beheersen en zelfs te genezen. En er komen nog meer vorderingen. Daarom blijven we sterk investeren in het ontdekken en ontwikkelen van levensveranderende geneesmiddelen voor patiënten die geconfronteerd worden met enkele van de meest uitdagende ziekten van deze tijd.

De medische uitdagingen van vandaag zijn veel complexer dan ooit voorheen. We hebben meer investeringen en samenwerking nodig om antwoorden te vinden op de moeilijkste gezondheidsuitdagingen van vandaag. We richten ons onderzoek en ontwikkeling (research and development, R&D) op het voorkomen en behandelen van ziekten in medische gebieden waar we de meest betekenisvolle impact kunnen hebben. Dit vraagt investeringen in riskant en kostbaar onderzoek.

Lang traject en hoge investeringen

Het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel voor patiënten omvat verschillende stadia van onderzoek, uitgevoerd gedurende vele jaren, en brengt aanzienlijke kosten en financieel risico met zich mee. Het ontwikkelen van een medicijn en het verkrijgen van goedkeuring van bijvoorbeeld de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) duurt meestal 10-15 jaar en kost tussen $157 miljoen en $2 miljard.

Verhoging van R&D-investeringen

In 2019 verhoogde Janssen de investeringen in onderzoek en ontwikkeling wereldwijd tot $ 8,8 miljard; dit bedrag vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de $11,4 miljard aan totale investeringen van Johnson & Johnson in 2019. Onze investeringen stellen ons in staat om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken, testen en ontwikkelen, en om de doeltreffendheid en veiligheid van die nieuwe geneesmiddelen aan te tonen. Deze investeringen hebben ons in staat gesteld om meer dan 100 kandidaat-geneesmiddelen te ontwikkelen.

Track record in nieuwe geneesmiddelen

De FDA kent twee vormen van versnelde beoordeling, een zogeheten prioriteitsbeoordeling en een Fast Track. De prioriteitsbeoordeling is een versneld beoordelingsprogramma gereserveerd voor producten die een ernstige aandoening behandelen en een significante verbetering voor patiënten kunnen bieden op het gebied van veiligheid en/of effectiviteit. Een Fast Track beoordeling wordt toegekend aan geneesmiddelen die ernstige aandoeningen behandelen en in onvervulde medische behoeften voorzien.

In de afgelopen zeven jaar (2014-2020) heeft de FDA in totaal acht nieuwe Janssen-geneesmiddelen goedgekeurd. We hebben ook goedkeuringen ontvangen voor meer dan 30 uitbreidingen van indicaties of nieuwe productformuleringen, waarmee nieuwe groepen patiënten baat hebben bij onze medicijnen. Zeven van deze acht nieuwe geneesmiddelen hebben door de FDA een prioriteitsbeoordeling gekregen. In de afgelopen zeven jaar ontvingen we ook tien Fast Track aanduidingen. Dit betekent dat de beoordeling van geneesmiddelen die ernstige aandoeningen behandelen en in onvervulde medische behoeften voorzien, versneld wordt uitgevoerd. We hebben ook goedkeuringen ontvangen voor meer dan 30 uitbreidingen van indicaties of nieuwe productformuleringen, waarmee nieuwe groepen patiënten baat hebben bij onze medicijnen.

Grootste R&D-investeerder

Janssen in België investeerde in 2019 1,54 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling (R&D) van nieuwe geneesmiddelen en technologieën voor dringende, onopgeloste medische noden. Hiermee zijn we de grootste privé-investeerder in R&D in België. Ons onderzoek en ontwikkeling is momenteel gericht op de volgende medische gebieden: Cardiovasculair & metabolisme, Immunologie, Infectieziekten en vaccins, Neurowetenschappen, Oncologie en Pulmonale hypertensie. Ook leveren we inspanningen om zowel de effectiviteit als de efficiëntie van onderzoek en ontwikkeling te verbeteren door te investeren in moderne datawetenschap en door samen te werken met patiënten en andere partners in het hele gezondheidszorgsysteem.

Non-R&D investeringen

In België investeren we ook in innovatieve productietechnologie. Met nieuwe, baanbrekende continue productietechnologie, goed voor een investering van 21 miljoen euro, kunnen we onze geneesmiddelen sneller ter beschikking stellen en kunnen we doelgerichter inspelen op de vraag naar belangrijke nieuwe geneesmiddelen.

We investeerden ook 42,8 miljoen euro in een nieuw en groter laboratorium waar met de nieuwste technologieën wordt gewerkt. Project LION, dat staat voor Labs-In-One-Network, omvat een nieuw labo voor de uitvoering van kwaliteitstesten op nieuwe geneesmiddelen, voor het testen van de vrijgave van actieve bestanddelen, de stabiliteit en de ontwikkeling van de beste toedieningswijzen ervan.

Ook ecologie is een investeringspijler

Ook investeerden we nog eens 40 miljoen euro in een nieuw warmtenet. Met behulp van diepe geothermische grondboringen zullen we in staat zijn om gebruik te maken van aardwarmte. We zijn de eerste private speler in België die investeert in milieuvriendelijke verwarming met behulp van diepe aardwarmte (geothermie).

Met voortdurende investeringen in Janssen in België bevestigen we onze positie binnen de wereldwijde Johnson & Johnson-groep.

Kris Sterkens

Managing director, Janssen Pharmaceutica


EM-23982