Skip to main content

Search

Wereldbloedkankermaand

Wereldbloedkankermaand

September is wereldbloedkankermaand, de maand waarin aandacht gevraagd wordt voor bloedkanker, een complexe aandoening die in verschillende vormen bestaat. Bloedcellen worden gevormd door het beenmerg en een deel van het lymfestelsel. Het beenmerg bevat cellen die bekend staan als bloedstamcellen. Wanneer deze cellen delen en rijpen, specialiseren zij zich in de verschillende typen cellen die samen in het bloed voorkomen. Sommige celtypen rijpen in het lymfestelsel. Wanneer er in het beenmerg of in bepaalde delen van het lymfestelsel kanker ontstaat, spreken we daarom van bloedkanker. We kennen inmiddels 140 verschillende types en subtypes, in te delen in verschillende categorieën. Bloedkanker openbaart zich vaak door bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Een snelle en correcte diagnose is essentieel om bloedkanker te bestrijden. Gelukkig kunnen we door vooruitgang in het onderzoek veel vormen van bloedkanker sneller herkennen en beter behandelen. Leven met bloedkanker is niet eenvoudig, maar met de juiste hulp van behandelaars en mantelzorgers is er vaak nog veel mogelijk.

Dagelijkse overwinningen dankzij mantelzorgers

Mantelzorgers spelen vaak een belangrijke rol in het leven van patiënten met bloedkanker. Dankzij de mantelzorg kunnen patiënten vaak langer zelfstandig blijven. Activiteiten die patiënten niet langer alleen kunnen uitvoeren worden zo opnieuw mogelijk. Tijdens de wereldbloedkankermaand zetten we deze kleine, alledaagse overwinning - en de centrale rol die de mantelzorgers daarin spelen -  in de kijker. Daarom nodigden we twee patiënten, Cecile en Marie-Jeanne, uit om hun mantelzorgers te verrassen met een leuke activiteit.

Bij Marie-Jeanne werd enkele jaren geleden de ziekte van Waldenström, een soort bloedkanker, vastgesteld. Haar man en mantelzorger Frans is haar grote toeverlaat. Ook haar metekind en Janssen-medewerker Camille is altijd een belangrijke steun geweest. Samen doen ze hun verhaal.

Cecile kreeg de diagnose mantelcellymfoom te horen. Haar dochter en mantelzorgster Katrien, ook medewerker bij Janssen, staat gelukkig steeds voor haar paraat. Samen vertellen ze erover.

Bloeddonatie als levensredder

Het is onze missie om van kanker een behandelbare en zelfs geneesbare aandoening te maken. We hebben al veel vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet.  Tijdens wereldbloedkankermaand doen vele medewerkers daar nog een schepje bovenop door bloed te geven. Bij bepaalde bloedkankerbehandelingen hebben patiënten namelijk bloedtransfusies nodig om de nodige bloedcellen en bloedplaatjes aan te vullen. Zo hebben sommige patiënten tot soms wel 4 bloedtransfusies per maand nodig! Om er mee voor te zorgen dat er voldoende bloedreserve beschikbaar is, geven onze medewerkers bloed en helpen zo kanker mee te overwinnen. 

Deel je verhaal

Tijdens de hele maand september zetten wij bloedkanker en de dagelijkse overwinningen via social media in de kijker. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw verhaal. Praat je met ons mee? Deel je verhaal!

Twitter | LinkedIn | Facebook