Skip to main content

Traži

Onkologija

Onkologija

Svake godine od raka umre više od 7 milijuna ljudi. Predviđa se da će se smrtnost do 2030. godine povećati na 12 milijuna. Tražimo učinkovita dijagnostička i terapijska rješenja koja će omogućiti sprječavanje bolesti, produljiti i poboljšati život bolesnika te omogućiti da rak postane kronična ili izlječiva bolest. Protiv raka se borimo razvijanjem ciljanih lijekova.

Pogreške u nasljednom zapisu

Ako ste oboljeli od raka, jedna od vaših stanica se zbog oštećenih staničnih procesa počela nekontrolirano razmnožavati. Stanice u ljudskom tijelu razmnožavaju se i kopiraju svoj DNK više milijardi puta na dan. Napredak znanosti produbljuje naše razumijevanje ljudskog tijela – od otkrivanja sastava DNK i čitanja njegova zapisa do razumijevanja pogrešaka u našem genskom zapisu koje mogu prouzročiti rak. 

Pomoć prirode

Izvor mnogih lijekova koje danas imamo za liječenje raka je priroda. Znanstvenici još uvijek razvijaju lijekove iz prirodnih izvora s izdvajanjem i pročišćavanjem molekula s povoljnim učincima.

Otkiće novog lijeka

Na terapijskom području onkologije posvećujemo se liječenju multiplog mijeloma, maligne bolesti krvi za koju je svojstveno nekontrolirano množenje limfocita B (plazma stanica) u koštanoj srži. 

Multipli mijelom: nekoliko činjenica
 
  • Multipli mijelom je bolest starijih ljudi (stariji od 65 godina).
  • Najčešći simptomi su bolovi u kostima, slabokrvnost, umor i česte infekcije.
  • Za liječenje diseminiranog plazmocitoma danas imamo na raspolaganju nove, inovativne lijekove.