Skip to main content

Search

Masennusmyytit

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Masennusmyytit-podcast

Masennusmyytit-podcast rikkoo hiljaisuuden masennuksen hoitoon liittyvien tabujen ympärillä. Miksei masennuksesta puhuta työpaikalla? Varaudutaanko mielenterveyden hoitoon samalla tavalla kuin terveyden hoitoon erityisesti kriisin aikana? Voiko vaikeasta masennuksesta parantua? Ohjelmassa juontaja Jani Toivola etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin ja murtaa vahingollisia mielenterveysmyyttejä sekä masennuksesta kärsivien että sitä hoitavien ammattilaisten kanssa.

Kuuntele podcast täältä.

 

JAKSO 1

Masennus ei kuulu työpaikalle

Tätä myyttiä Jani Toivola lähtee tutkimaan Masennusmyytit-podcastin ensimmäisessä jaksossa. Studiossa aiheesta on keskustelemassa Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola, joka on tutkinut laajasti mielenterveyshäiriöitä ja niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Jos masennuksen oireita tunnistettaisiin tai niistä tiedettäisiin työpaikoilla herkemmin, voitaisiin myös työtä lähteä sopeuttamaan sairastuneen vointiin aiemmin. Työllä on oikein mitoitettuna mielenterveydelle positiivinen vaikutus. 

Jaksossa kuulemme myös:

  • Saako masennuksesta puhua työpaikoilla?

  • Miten suomalaisilla työpaikoilla on alettu panostaa mielenterveyteen?

  • Miten masennusta tulisi työpaikoilla käsitellä?

Kuuntele podcast täältä.

 

JAKSO 2

Kerran masentunut, aina masentunut

Mitä vakavampaa masennusta sairastaa, sitä korkeampi uusiutumisriski on. Masennusmyytit-podcastin toisessa jaksossa otetaan selvää erilaisista masennustyypeistä, sekä pohditaan, miksi etenkin vaikeampi masennus uusii niin usein. Studiossa Jani Toivolan kanssa on keskustelemassa HUS:n ylilääkäri Suoma Saarni.

  • Minkälaisia erilaiset masennustyypit ovat?

  • Miten eri tavoin masennusta hoidetaan?

  • Voiko vaikeastakin masennuksesta toipua kokonaan?

Kuuntele podcast täältä.

 

JAKSO 3

Korona on terveys- ja talous-, ei mielenterveyskriisi

Koronakriisi on iskenyt tänä vuonna lujaa myös suomalaisten elämään. Monelta on mennyt alta työpaikka ja tulot, arkirutiinit on myllätty uuteen uskoon. Koronan vaikutuksista mielenterveyteen Masennusmyytit-podcastissa on puhumassa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

  • Onko koronakriisi lisännyt masennusta sairastavien määrää?

  • Miten kriisi on vaikuttanut masennusta jo sairastaviin?

  • Miten mielenterveyden hoidossa pitäisi varautua kriiseihin?

Kuuntele podcast täältä.