Skip to main content

Search

דיכאון ודיכאון עמיד

Yes

דיכאון ודיכאון עמיד

סקירה מאת ד"ר טלי וישנה, מנהלת מרכז "הבית של טלי", מרכז אבחון, טיפול ושיקום.

מבוא:

דיכאון קליני, הקרוי בשפת הפסיכיאטרים דיכאון מג'ורי, הוא מצב רפואי שכיח, עם התקפים חוזרים ונשנים, הגורם סבל רב לאדם ולסביבתו. למעשה, מדובר באחת המחלות הגורמות לסבל הרב ביותר בעולם המערבי.

ההערכות בנוגע לשכיחות ההפרעה הן שונות, אבל באופן גס דיכאון מג'ורי יופיע אצל 10-25% מהנשים ואצל 5-12% מהגברים במהלך החיים. האבחנה שכיחה יותר במדינות עם הכנסה גבוהה יותר לנפש.

כדי לסבר את העין בנוגע לחומרת המחלה, כמחצית מהסובלים מדיכאון שוקלים התאבדות, ומעל ל- 10% מהחולים הדכאוניים מבצעים ניסיון אובדני. רבים מהחולים חווים אפיזודות דכאוניות חוזרות, ורבים מהם סובלים מתסמינים של חרדה במקביל.
שימוש בסמים, חרדה נלווית, או אפיזודות דכאוניות חוזרות קשורים במהלך גרוע יותר של המחלה ובסבל ונכות משמעותיים יותר.

בישראל, בשנים 2003-2004 משרד הבריאות ערך סקר בנוגע לשכיחות של דיכאון וחרדה בקרב האוכלוסייה הבוגרת (מעל גיל 21).
הסקר בוצע כחלק מפרויקט נרחב של ארגון הבריאות העולמי. בסקר עלה כי אחד משישה בוגרים בישראל סבל מדיכאון או חרדה במהלך חייו, וכמעט אחד מכל עשרה סבל מההפרעה בשנה הקדמה לראיון שבוצע במחקר.

אבחנה:

על פי ספר האבחנות האמריקאי, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), דיכאון קליני מוגדר כאשר מתקיימים לפחות חמישה מתוך תשעה קריטריונים בתוך פרק זמן של שבועיים לפחות, כאשר חייב להתקיים לפחות אחד משני הקריטריונים היסודיים של ההפרעה, שהם: מצב רוח ירוד או חוסר עניין והנאה. מתוך הסימפטומים הנותרים ישנם שלושה הכוללים בתוכם דבר והיפוכו, והם: חוסר או עודף שינה, איטיות תנועתית או אי שקט תנועתי, ירידה או עליה במשקל ובתיאבון. עוד קריטריונים ברשימה הם תחושות מופרזות של חוסר ערך או אשמה, עייפות או חוסר אנרגיה, פגיעה בריכוז או קושי בקבלת החלטות, מחשבות חוזרות על מוות ועל התאבדות. 

מעניין לציין כי ריבוי הסימפטומים של הדיכאון והדרישה לחלק בלבד לצורך האבחנה יוצר מצב שבו מצבים שונים מאוד זה מזה יכנסו כולם תחת ההגדרה של דיכאון קליני. למעשה, ייתכנו כמעט 1,500 צירופים שונים של סימפטומים שכולם ייכנסו תחת ההגדרה של דיכאון קליני.

בנוסף לכך, לצורך אבחנה של דיכאון דרושים מספר קריטריונים נוספים, והם:

  • הסימפטומים גורמים למצוקה משמעותית קלינית או פגיעה חברתית, תעסוקתית או בכל תחום תפקוד אחר

  • לא ניתן לשייך את ההתנהגות הזו לאפקט פיזיולוגי של חומר (כגון סם) או מצב רפואי אחר

  • לא ניתן לשייך את האפיזודה הדכאונית להפרעה כלשהי מן הספקטרום הפסיכוטי, כגון סכיזופרניה

  • מעולם לא הייתה אפיזודה מאנית או היפו-מאנית (קיומה של אפיזודה מאנית, שהיא הפוכה בדיוק למצב הדכאוני, תעיד כי מדובר בהפרעה דו-קוטבית, "מאניה דפרסיה", והיא תטופל אחרת).

חשוב לציין כי תגובה לאבדן משמעותי (שכול, מחלה קשה או נכות, הפסד כלכלי גדול וכו') עשויה לגרום לעצב עז, בעיות שינה, אבדן תאבון ואבדן משקל המצויים כולם בקריטריונים של דיכאון. אמנם ניתן להבין את התגובה בהקשר כזה, אך חשוב להיות מודעים לאפשרות של תגובה מעבר לנורמה הנכנסת כבר לתחום של הפרעה דיכאונית.

גורמים:

דיכאון קליני נובע משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. מבחינת גורמים סביבתיים, גורמי סיכון שונים נקשרו בהתפתחות של דיכאון על מאפייניו השונים. כך למשל נמצא כי היסטוריה של דיכאון בעבר, מצבי דחק בילדות, מין (נשים יותר מגברים), ואירועי חיים קשים בתקופה האחרונה, מעלים כולם את הסיכוי להתפתחות של דיכאון, כמו גם עוני או יחסים משפחתיים לא מיטיבים. המרכיב הגנטי בהתפתחות דיכאון נחקר רבות ונמצא כי התורשתיות של דיכאון היא גבוהה, ומסבירה 40% ויותר מהסיכוי להתפתחות של הפרעה דכאונית.

טיפולים אפשריים בדיכאון:

אפשרויות טיפוליות רבות הוצעו לדיכאון, תרופתיות ולא תרופתיות. 

טיפולים לא תרופתיים כוללים פסיכותרפיה וטיפולים אלטרנטיביים שונים. חלק מהטיפולים הללו (כגון פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית) נמצאו יעילים בטיפול בדיכאון, וחלקם לא הראו כל יעילות. חשוב מאוד לבדוק אם הטיפול הנבחר אכן נבדק בצורה מדעית ונמצא יעיל, ולא ליפול שולל לטיפולים שאינם בדוקים.

הטיפולים התרופתיים העיקריים המשמשים כיום לטיפול בדיכאון כוללים מספר קבוצות של תרופות. השכיחות ביותר הן תרופות ממשפחת  SSRI תרופות החוסמות באופן סלקטיבי איסוף של סרוטונין, ולמעשה מאפשרות לסרוטונין להישאר זמן רב יותר במרווח שבין התאים ולפעול בצורה יעילה. תרופות אלה החליפו את הדור הקודם של התרופות נוגדות הדיכאון, שנקראו טרי-טטרה-ציקליות (בשל המבנה הכימי שלהן). התרופות היו בעלות השפעה דומה, אך היו מסוכנות יותר מבחינת רעילות (למשל במקרה של מנת יתר), ולכן ישנה העדפה לתרופות ממשפחת SSRI. קבוצת תרופות שכיחה נוספת היא תרופות ממשפחת SNRI, תרופות המאפשרות עליה ברמות של סרוטונין ונור-אדרנלין (שני מוליכים עצביים חשובים) במרווח הבין תאי. קיימות תרופות נוספות לדיכאון, הפועלות במנגנונים אחרים.

הבחירה בין האפשרויות התרופתיות השונות קשורה הן במידת היעילות של הטיפול, הן בבטיחות שלו, והן בתופעות לוואי אפשריות, מצבים רפואיים נלווים ועוד. חשוב לציין בפני הרופא הן את מאפייני הדיכאון והן תופעות לוואי שחשוב למטופל במיוחד להימנע מהן, כדי לבחור את התרופה המתאימה ביותר.

יש לציין כי קיימות כיום מספר חברות העורכות בדיקות גנטיות שמטרתן לבדוק מהי התרופה המתאימה ביותר למטופל הספציפי מבחינת סיכויים ליעילות ומבחינת תופעות לוואי אפשריות. שיטות גנטיות אלה מתאימות למטופלים שקשה להתאים להם תרופה מתאימה, אך התחום הולך ומתפתח וייתכן כי בעתיד הן יבוצעו באופן רחב לכלל המטופלים.

 

דיכאון עמיד

דיכאון עמיד לטיפול (TRD) מוגדר לרוב ככישלון בהשגת תגובה מספקת או הפוגה בסימפטומים לאחר שימוש בתרופה נוגדת דיכאון במינון מספק ולמשך זמן מספק. לרוע המזל, כשליש מחולי הדיכאון הם עמידים לטיפול על פי הגדרה זו.

מספר טכניקות טיפוליות הוצעו במקרים של חוסר תגובה מספקת לטיפול בדיכאון.

  1. אופטימיזציה

    השלב הראשון במקרה של חוסר תגובה לטיפול תרופתי הוא אופטימיזציה של מינון התרופה, וזוהי השיטה המקובלת ביותר במקרים של חוסר תגובה מספקת לטיפול, החסכונית ביותר והפשוטה ביותר. אופטימיזציה כוללת בדרך כלל עליה במינון למינון מותר מקסימלי של התרופה, כל עוד אין תופעות לוואי לא רצויות, למשך 6 עד 12 שבועות. אפשרות זו היא יעילה במיוחד במקרים של תגובה חלקית למינון נמוך של התרופה.

  2. אוגמנטציה

    אפשרות טיפולית נוספת במקרה של חוסר תגובה לטיפול הוא תוספת של תרופה אחרת, המכונה בשפה המקצועית אוגמנטציה. אפשרות זו מתאימה בדרך כלל למקרים שבהם התרופה שניתנה השיגה לפחות תגובה חלקית.

    תרופות מקובלות כתוספת לנוגדי דיכאון יכולות להשתייך לקבוצות שונות. תרופות אנטיפסיכוטיות מהדור החדש הן אחת האפשרויות המקובלות כתוספת לתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת SSRI, או SNRI. עם זאת, יש להתחשב גם בתופעות לוואי אפשריות של תרופות אלה, כגון רדימות או השפעות על תיאבון ומשקל. קיימות תרופות נוספות הניתנות כתוספת לנוגדי דיכאון כדי לשפר את היעילות של הטיפול.

    שילוב תרופתי מקובל נוסף הוא תוספת של תרופות נוגדות חרדה ממשפחת הבנזודיאזפינים (לתרופות נוגדות דיכאון, בעיקר במקרים של דיכאון המלווה בתסמינים של חרדה).

  3. החלפת הטיפול התרופתי

    אפשרות יעילה לא פחות מתוספת תרופה היא מעבר לתרופה נוגדת דיכאון אחרת. שיטה זו רלוונטית במיוחד במקרים שבהם לא היתה כל תגובה לטיפול התרופתי הראשוני שניתן, או שהיה קושי לקחת את התרופה הראשונה שניתנה בשל תופעות לוואי. ככל הנראה קיים יתרון קטן למעבר לתרופה ממשפחה אחרת של תרופות נוגדות דיכאון (למשל מעבר מתרופה ממשפחת SSRI לתרופה ממשפחה אחרת כגון SNRI). מכל מקום, במקרה שבו שתי תרופות ממשפחת SSRI לא הובילו להשפעה מספקת, ההמלצה היא לעבור לתרופה ממשפחה אחרת. עוד חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא בנוגע לדרך המעבר בין תרופות שונות. לעתים יש לעשות מעבר מדורג שבו הירידה במינון של תרופה אחת והעליה במינון של התרופה האחרת מתבצעות במקביל. לעומת זאת, ישנן תרופות שדורשות הפסקה של כל טיפול קודם לפני תחילת השימוש בהן, ולעתים אף המתנה של מספר ימים או שבועות בין סיום התרופה האחת להתחלת האחרת.

  4. שילוב מספר תרופות נוגדות דיכאון

    שילוב מספר תרופות, בניגוד לאוגמנטציה, הוא שילוב של תרופות שכולן נועדו במקור לטיפול בדיכאון (בעוד שבאוגמנטציה מוסיפים לתרופה נוגדת דיכאון, תרופה שבמקור מטרתה אינה טיפול בדיכאון). השילוב הוא בדרך כלל של תרופות נוגדות דיכאון ממשפחות טיפוליות שונות.כמו בכל מקרה של שילוב תרופתי, חשוב מאוד לבדוק שאין אינטראקציות לא רצויות בין התרופות, העלולות לגרום לתופעות לוואי בעייתיות. 

  5. טיפול בעל מנגנון פעולה חדש 

    במהלך עשרים השנים האחרונות הצטבר מידע רב על השפעה של מוליך עצבי שונה מאלו שנחקרו בעבר, על רגולציה של מצב רוח. סקירת ספרות רחבה בדקה מחקרים מהימנים בנוגע ליעילות של מנגנון פעולה המבוסס על מוליך עצבי זה בטיפול בדיכאון. בסקירה זו נמצא כי טיפול חדשני המבוסס על מנגנון פעולה זה וניתן במשאף , הראה השפעה נוגדת דיכאון מהירה שהגיעה לשיאה תוך 24 שעות מהשימוש. ההשפעה נמשכה שבוע עד שבועיים מאז מתן הטיפול.

    תכשירים המבוססים על אותו המנגנון יעילים במיוחד בטיפול באנשים הסובלים מדיכאון עם מאפיינים חרדתיים בולטים. עובדה זו חשובה במיוחד שכן דיכאון עם מאפיינים חרדתיים הוא בד"כ עמיד יותר לטיפולים תרופתיים אחרים. טיפולים אלו נמצאו גם יעילים במצבים דכאוניים מורכבים אחרים, כגון דיכאון הקשור בהיסטוריה של אלכוהוליזם. או דיכאון עם נטיות אובדניות הדורש מענה מהיר. אופציה טיפולית זו היא עדיין חדשה יחסית, אך הוכחה במחקרים כבעלת השפעה משמעותית במקרים של דיכאון עמיד ובפרט במקרים קשים לטיפול.

 

המידע מוגש כשירות לציבור מטעם חברת ג'יי-סי הלת'קר בע"מ (יאנסן ישראל) ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. המידע נכון  לאפריל 2023.

 EM-103357