Skip to main content

Search

Janssen Vaccin Technologie

Janssen Vaccin Technologie

Onze geavanceerde technologieën zijn de drijvende kracht achter onze sterke onderzoekslijn en de ontwikkeling van vaccins. Door het gebruik van deze technologieën kunnen we ons beter voorbereiden op levensbedreigende uitbraken van infectieziekten. Zo dragen wij ons steentje bij aan het bestrijden van infectieziekten en kunnen we mensen wereldwijd helpen.

 

 

Ons innovatieve vaccin technologieplatform - AdVac®

 

Ons innovatieve vaccin technologieplatform - AdVac® - biedt hoop voor de versnelde ontwikkeling van vaccins. Wij gebruiken deze techniek namelijk al jaren om wereldwijd een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen en bestrijden van levensbedreigende uitbraken van infectieziekten.

De AdVac® technologie werd reeds toegepast bij de ontwikkeling en productie van ons Ebola vaccin, dat momenteel wordt ingezet in de Democratische Republiek Congo (DRC) en Rwanda. Daarnaast wordt deze technologie ook gebruikt voor de ontwikkeling van kandidaat-vaccins voor Zika, RSV en hiv.

Tijdens de huidige COVID-19 uitbraak wordt de Janssen’s AdVac® technologie toegepast in het SARS-CoV-2 vaccinonderzoeksprogramma.

AdVac® Virale vector technologie

 

De AdVac®-vectoren van Janssen zijn gebaseerd op een specifiek type adenovirus. Dit type adenovirus is genetisch gemodificeerd waardoor het zich niet meer kan vermenigvuldigen bij de mens en geen ziekte kan veroorzaken.

Adenovirussen zijn een groep virussen die verkoudheid veroorzaakt. Hierdoor zijn ze relatief onschuldig en kunnen deze virussen goed gebruikt worden om gewenste immuniteitsreacties in het menselijk lichaam op te wekken.

De AdVac®-technologie werkt als volgt: een adenovirus wordt gebruikt als vector (een drager) van de genetische code van een antigeen. Antigenen zijn lichaamsvreemde stoffen die in het lichaam een immuunrespons veroorzaken. In onze vaccins die we met de AdVac®-technologie produceren, gebruiken we onschadelijke delen van een virus als antigenen. Deze zorgen ervoor zorgen dat de immuunreactie op het virus nagebootst wordt, zonder een ernstige reactie te veroorzaken.

 

 

 

Wanneer het menselijk lichaam de aanwezigheid van een antigeen ervaart, zal het lichaam zowel een langdurige humorale als cellulaire immuunrespons tegen het antigeen opwekken. De humorale afweer wordt opgebouwd doordat er antilichamen worden geproduceerd, de cellulaire afweer ontstaat door het vermenigvuldigen van immuuncellen.

 

 

 

In de toekomst, wanneer de echte ziekteverwekker het lichaam binnendringt, zal het lichaam in staat zijn om sneller en effectiever daarop te reageren. Het immuunsysteem heeft namelijk een soort geheugen en kan daardoor snel de benodigde immuuncellen en antilichamen aanmaken. Hierdoor voorkom je dat de ziekteverwekker een ziekte veroorzaakt.

 

 

Onze vaccintechnologie in actie

 

Bij Janssen zetten we ons in voor het bestrijden van infectieziekten. We combineren onderzoek en innovatie en streven ernaar om infectieziekten te voorkomen dan wel te behandelen en te genezen.

Onze AdVac® technologie wordt ook ingezet in de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19. Op 30 maart 2020 kondigde Johnson & Johnson namelijk aan een kandidaat-vaccin voor COVID-19 te ontwikkelen.

Ook tijdens de epidemie van het ebolavirus in West-Afrika reageerde Janssen door de ontwikkeling van het ebolavirusvaccin te versnellen en op te schalen. Dit resulteerde in de productie van meer dan twee miljoen monovalente vaccinbehandelingen in minder dan een jaar. Deze vaccinbehandelingen zijn monovalent, dat wil zeggen dat ze specifiek zijn voor één ziekteverwekker: het ebolavirus. 

Janssen in Nederland

 

Lees meer over onze activiteiten op het gebied van Infectieziekten en Vaccins en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen. 

 

 

EM-36492 - 25-jun-2020