Skip to main content

Search

Infectieziekten & Vaccins

Infectieziekten & Vaccins
  • Preventie van en medicijnen tegen infectie ziekten zoals griep, hepatitis, tbc, hiv en AIDS

Infectieziekten worden veroorzaakt door de overdracht van een ziekmakende bacterie, virus, schimmel of afwijkend eiwit. Ondanks de vooruitgang op het gebied van infectieziekten hebben deze aandoeningen wereldwijd nog steeds een belangrijke impact op de gezondheid van mensen. Janssen strijdt al tientallen jaren voor nieuwe behandelingen tegen deze ziekten, die levens kunnen redden. Janssen werkt aan het vinden van vernieuwende oplossingen op het gebied van preventie en behandeling van aandoeningen zoals griep, RSV (respiratoir syncytieel virus), hepatitis, hiv/AIDS, tuberculose en andere infectieziekten.

Hiv/AIDS

Het hiv-virus is verantwoordelijk voor de ziekte AIDS. Een infectie met hiv leidt tot verzwakking van het afweersysteem waardoor het lichaam extra vatbaar wordt voor allerlei infecties en ook kanker. Dankzij medicijnen is een besmetting met hiv niet meer dodelijk. Dat was aan het einde van de vorige eeuw wel anders. Maar dankzij medicijnen zijn heel veel hiv-patiënten geholpen en is hun perspectief aanzienlijk verbeterd. Toch is er nog geen sprake van genezing. Janssen blijft dan ook onderzoek doen, om oplossingen te vinden, waardoor hiv/AIDS wordt uitgebannen.

Hepatitis C

Hepatitis C is een leverziekte veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Wereldwijd zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 140 miljoen mensen met een chronische hepatitis C-infectie. Wereldwijd is Hepatitis C een van de belangrijkste redenen voor levertransplantaties. De infectie gaat niet altijd gepaard met symptomen waardoor mensen drager kunnen zijn en andere mensen besmetten zonder het te weten. Recent zijn er nieuwe medicijnen ontwikkeld die een belangrijke bijdrage leveren aan behandeling van hepatitis C.  Zo draagt Janssen ook voor deze grote groep patiënten bij aan het verbeteren van hun kwaliteit van leven.

Tuberculose

Tuberculose lijkt een ziekte uit het verleden, toch zijn er vandaag de dag veel patiënten die besmet zijn met deze ziekte. Tuberculose (tbc) is een bacteriële aandoening die met name de longen aantast. De ziekte wordt via de lucht verspreid. Vijftig jaar geleden zijn antibiotica ontdekt om de ziekte mee te behandelen. Maar dat heeft niet het einde van de ziekte betekend. Dat komt deels omdat de behandeling met antibiotica een zware wissel trekt op de patiënt. Maar ook omdat de tbc-bacterie deels ongevoelig is geworden voor de bestaande behandelingen. Met name op het terrein van de meervoudig geneesmiddelresistente tuberculose heeft Janssen baanbrekende resultaten bewerkstelligd.