Skip to main content

Search

Janssen draagt bij aan COVID-19 testen in België

Janssen draagt bij aan COVID-19 testen in België

De COVID-19 pandemie brengt een aantal ongeziene uitdagingen met zich mee. Ook de Belgische overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Om de verspreiding van het virus beter in kaart te brengen en het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk om voldoende personen op het virus te testen. De overheid constateerde de nood om de nationale testcapaciteit te vergroten en reikte daarvoor eveneens uit naar de Belgische farmaceutische en biotech sector.

Meten is weten

Janssen Pharmaceutica heeft meteen gereageerd op de oproep van de overheid en zijn faciliteiten en expertise op de Campus in Beerse ter beschikking gesteld.

Werner Verbiest, Strategic Alliances Leader, onderstreept de goede samenwerking met de verschillende actoren: “Dankzij de juiste expertise en de snelle coördinatie met de overheid, de gezondheidssector en toeleveranciers konden we onze onderzoeksfaciliteiten op zeer korte termijn aanpassen om de testcapaciteit mee te helpen opschalen”.

Om de testen op het COVID-19 coronavirus op een veilige en geautomatiseerde manier uit te voeren, werden in een recordtijd hoog-technologische, moleculair-diagnostische testlaboratoria opgezet. In deze laboratoria wordt aan de hand van een kwantitatieve PCR (polymerasekettingreactie) methode onderzocht of iemand met het coronavirus besmet is of niet. Bij deze test wordt het genetisch materiaal van het virus omgezet van enkelstrengs RNA naar dubbelstrengs DNA, waarna een specifiek stuk DNA honderdduizenden keren gekopieerd wordt. Dit vermeerderingsproces (kettingreactie) zorgt ervoor dat zelfs miniscule hoeveelheden van het virus kunnen opgespoord worden.

De kracht van medewerkers

Janssen kan rekenen op de tomeloze inzet van zijn medewerkers, die bijna dag en nacht hebben doorgewerkt om de testlaboratoria in enkele weken tijd op te zetten en dagelijks bijdragen aan de verhoogde nationale testcapaciteit.

Ook Kris Sterkens, Managing Director Janssen Pharmaceutica, is daarom bijzonder trots: “Deze inspanning wordt mogelijk gemaakt door een ongelooflijk engagement van meer dan honderd medewerkers die zich vrijwillig hebben opgegeven om deze testen op een betrouwbare en veilige manier uit te kunnen voeren.”

Dankzij alle vrijwillige collega’s die hieraan meegewerkt hebben de laatste weken, kunnen we echt een verschil maken. De toegenomen testcapaciteit zorgt ervoor dat de ziekenhuizen zich volledig kunnen toeleggen op de zorg,” vertelt Theresa Pattery, Director, Global Public Health. “Het is mooi om te zien hoe we dankzij alle vrijwilligers erin geslaagd zijn om op zo’n korte tijd een volledig operationeel lab op te zetten,” vult Kurt Van Baelen, Scientific Operational Manager, Infectious Diseases, aan.

COVID-19 bestrijden op meerdere fronten

De bevolking droeg de voorbije weken ook hun steentje bij en bleef massaal ‘in hun kot’. Om terug te keren naar het dagelijks leven zoals in pre-coronatijden zal een efficiënt vaccin, waarmee groepsimmuniteit opgebouwd wordt, van levensbelang zijn. Janssen is volop bezig met de ontwikkeling van een preventief coronavaccin. Naast de zoektocht naar een vaccin, voert Janssen ook onderzoek uit naar een behandeling van COVID-19.

Dankzij onze ervaring in het aanpakken van epidemieën en onze expertise op het vlak van infectieziekten bevinden we ons in de unieke positie om de verdere uitbraak van dit virus tegen te gaan. We zijn optimistisch dat we het later dit jaar kunnen testen.

Paul Stoffels, M.D.

Vice Chairman Executive Committee en Chief Scientific Officer, Johnson & Johnson

De voorbije weken zetten teams van vrijwilligers binnen Janssen ook mee de schouders onder nieuwe projecten die in zeer korte tijd tot mooie resultaten leidden in de strijd tegen COVID-19. Zo produceerde Janssen reeds desinfecterende handvloeistof  voor zorgverleners, om een nijpend tekort snel aan te pakken. Daarnaast zetten medewerkers zich tijdens de coronacrisis ook vrijwillig in binnen de zorgsector.