Janssen draagt bij aan COVID-19 testen in België
De COVID-19 pandemie bracht een aantal ongeziene uitdagingen met zich mee. Ook de Belgische overheid nam verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om de verspreiding van het virus beter in kaart te brengen en het hoofd te kunnen bieden, was het belangrijk om voldoende personen op het virus te testen. De overheid constateerde de nood om de nationale testcapaciteit te vergroten en reikte daarvoor eveneens uit naar de Belgische farmaceutische en biotech sector.
Meten is weten
Janssen Pharmaceutica reageerde meteen op de oproep van de overheid en zette zijn faciliteiten en expertise op de Campus in Beerse ter beschikking.
Werner Verbiest, Strategic Alliances Leader, onderstreepte de goede samenwerking met de verschillende actoren:“Dankzij de juiste expertise en de snelle coördinatie met de overheid, de gezondheidssector en toeleveranciers konden we onze onderzoeksfaciliteiten op zeer korte termijn aanpassen om de testcapaciteit mee te helpen opschalen".
Om de testen op het COVID-19 coronavirus op een veilige en geautomatiseerde manier uit te voeren, werden in een recordtijd hoog-technologische, moleculair-diagnostische testlaboratoria opgezet. In deze laboratoria werd aan de hand van een kwantitatieve PCR (polymerasekettingreactie) methode onderzocht of iemand met het coronavirus besmet was of niet. Bij deze test werd het genetisch materiaal van het virus omgezet van enkelstrengs RNA naar dubbelstrengs DNA, waarna een specifiek stuk DNA honderdduizenden keren gekopieerd werd. Dit vermeerderingsproces (kettingreactie) zorgde ervoor dat zelfs minuscule hoeveelheden van het virus opgespoord konden worden.
De kracht van medewerkers
Janssen kon rekenen op de tomeloze inzet van zijn medewerkers, die bijna dag en nacht doorwerkten om de testlaboratoria in enkele weken tijd op te zetten en dagelijks bijdroegen aan de verhoogde nationale testcapaciteit.
Ook Kris Sterkens, Managing Director Janssen Pharmaceutica, was daarom bijzonder trots:“Deze inspanning werd mogelijk gemaakt door een ongelooflijk engagement van meer dan honderd medewerkers die zich vrijwillig opgaven om deze testen op een betrouwbare en veilige manier uit te kunnen voeren."
“Dankzij alle vrijwillige collega’s die hieraan meegewerkt hebben, konden we echt een verschil maken. De toegenomen testcapaciteit zorgde ervoor dat de ziekenhuizen zich volledig konden toeleggen op de zorg,” vertelde Theresa Pattery, Director, Global Public Health. “Het was mooi om te zien hoe we dankzij alle vrijwilligers erin geslaagd zijn om op zo’n korte tijd een volledig operationeel lab op te zetten,” vulde Kurt Van Baelen, Scientific Operational Manager, Infectious Diseases, aan.
COVID-19 bestrijden op meerdere fronten
De bevolking droeg ook hun steentje bij en bleef massaal ‘in hun kot’. Om terug te keren naar het dagelijks leven zoals in pre-coronatijden was een efficiënt vaccin waarmee groepsimmuniteit opgebouwd wordt, van levensbelang. Janssen hield zichzelf bezig met de ontwikkeling van een preventief coronavaccin. Naast de zoektocht naar een vaccin, voerde Janssen ook onderzoek uit naar een behandeling van COVID-19 .
Dankzij onze ervaring in het aanpakken van epidemieën en onze expertise op het vlak van infectieziekten bevonden we ons in de unieke positie om de verdere uitbraak van dit virus tegen te gaan.
Paul Stoffels, M.D.
Vice Chairman Executive Committee en Chief Scientific Officer, Johnson & Johnson
Teams van vrijwilligers binnen Janssen werden ook betrokken bij nieuwe projecten die in zeer korte tijd tot mooie resultaten leidden in de strijd tegen COVID-19. Zo produceerde Janssen reeds desinfecterende handvloeistof voor zorgverleners, om een nijpend tekort snel aan te pakken. Daarnaast zetten medewerkers zich tijdens de coronacrisis ook vrijwillig in binnen de zorgsector.
©Janssen-Cilag – EM-31727 – approval date: 07-2022 – vu/er Luc Van Oevelen, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse