Skip to main content

Search

Pulmonale Hypertensie

Pulmonale Hypertensie

Pulmonale hypertensie (PH) is één van de expertisegebieden van Janssen. In het bijzonder focussen we op pulmonale arteriële hypertensie (PAH), een chronische aandoening die zich kenmerkt door een toegenomen druk in de longslagader. Hoewel verschillende behandelopties het leven met PAH aanzienlijk verbeteren, is het helaas nog niet te genezen. Bij Janssen blijven we daarom zoeken naar nieuwe manieren om PAH te behandelen, hopelijk ooit te genezen en wellicht zelfs te voorkomen. Tot het zover is, ondersteunen we mensen met PAH om beter om te kunnen gaan met deze ziekte.

 

Wat betekent pulmonale hypertensie?

Pulmonale hypertensie betekent letterlijk ‘hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen1. Er worden binnen PH vijf categorieën1 onderscheiden:

  • PAH: bij deze vorm van PH is de longslagader vernauwt of verstopt.
  • PH ten gevolge van aandoeningen aan het linkerdeel van het hart.
  • PH ten gevolge van longziekten (bijvoorbeeld COPD).
  • Chronische trombo-embolische PH.
  • Overige vormen van PH.

Bij alle vormen van PH hebben het hart en de longen moeite om het lichaam te voorzien van voldoende zuurstofrijk bloed. Hierdoor kunnen allerlei andere gezondheidsklachten ontstaan zoals kortademigheid, pijn op de borst, snel vermoeid raken of niet kunnen inspannen, duizeligheid of flauwvallen.2,3,4

Het aantal patiënten met PH in Nederland wordt geschat op enkele duizenden.5 Er zijn in Nederland naar schatting 800 mensen met de diagnose PAH. Hier komen jaarlijks rond de 30 mensen bij die nieuw gediagnosticeerd worden met PAH.2

Onze inzet

We zijn toegewijd om nieuwe oplossingen voor PAH te vinden en richten ons daarbij op het verbeteren van de kwaliteit van leven met PAH. Op korte termijn willen we ervoor zorgen dat PAH een beheersbare ziekte wordt zodat patiënten een normaal leven kunnen leiden. Bij Janssen zetten we ons op verschillende manieren in om dit doel te bereiken: we ontwikkelen geneesmiddelen tegen PAH en daarnaast zetten we ons in om de diagnostiek van PAH te verbeteren. Wanneer artsen de symptomen eerder herkennen, kunnen zij sneller doorverwijzen naar gespecialiseerde behandelaars. We streven naar diagnostische tests die steeds minder belastend zijn. Ook ontwikkelden we bijvoorbeeld de PH Human App6. Deze app is bedoeld om mensen met PAH en hun zorgverleners te ondersteunen bij het omgaan met PAH en de behandeling van deze aandoening. De app bevat onder andere een health tracker om verschillende belangrijke gezondheidsparameters zoals gewicht en zuurstofverzadiging bij te houden en een kalender om PAH-gerelateerde afspraken te onthouden. Met behulp van de app worden de medische gegevens gezamenlijk bewaard en gemonitord en is zorg voor patiënten mogelijk waar en wanneer ze dat willen.

We blijven investeren in innovaties die het leven van mensen met PAH kunnen verbeteren. We hopen op lange termijn PAH ooit te kunnen genezen en wellicht zelfs te voorkomen.

Leven met PAH

Binnen het expertisegebied PH hebben we bijzondere aandacht voor PAH. Mensen met PAH worden dagelijks geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen. Wilt u meer weten over hoe het is om te leven met deze aandoening? Kijk dan eens op Leven met PAH. Deze website is niet alleen een bron van informatie over PAH, maar is ook het platform voor de PAH-community en de plek waar je de verhalen van lotgenoten kan lezen of waar je kan zien welke PH expertisecentra er in Nederland zijn. De website is bedoeld om patiënten en hun omgeving te informeren en tips te geven over het leven met PAH. We ontwikkelden deze website samen met de patiëntenvereniging Stichting Pulmonale Hypertensie, patiënten en PH expertisecentra.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over de website ‘Leven met PAH’ of over onze activiteiten op andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

EM-38798 - 28-jul-2020


1 Galiè, Nazzareno, et al. "2015 ESC/ERS guidelines for the diagnosis and treatment of pulmonary hypertension: the Joint Task Force for the Diagnosis and Treatment of Pulmonary Hypertension of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Respiratory Society (ERS): endorsed by: Association for European Paediatric and Congenital Cardiology (AEPC), International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT)." European heart journal 37.1 (2016): 67-119.
2 https://www.longfonds.nl/pulmonale-hypertensie/wat-is-pulmonale-arteri%C...(PAH)%20is,de%20bloedvaten%20in%20de%20longen
3 https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/pulmonale-hypertensie
4 https://www.nvle.org/ziektebeelden/sclerodermie/klachten/
5 https://www.huisartsengenetica.nl/sites/default/file/Huisartsenbrochure%...
6 https://www.youtube.com/watch?v=SFmZ2tUt624

Meer Over Pulmonale Hypertensie