Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content

IŠČI

Onkologija

Onkologija

Zaradi raka vsako leto umre več kot 7 milijonov ljudi. Predvideva se, da se bo umrljivost do leta 2030 povečala na 12 milijonov. Iščemo učinkovite diagnostične in terapevtske rešitve, ki bodo zagotovile preprečevanje bolezni, podaljšale in izboljšale življenje bolnikov ter omogočile, da bo rak postal kronična ali ozdravljiva bolezen. Proti raku se borimo z razvijanjem tarčnih zdravil.

Napake v dednem zapisu

Če ste zboleli za rakom, se je ena izmed vaših celic zaradi okvarjenih celičnih procesov pričela nenadzorovano množiti. Celice v človeškem telesu se množijo in kopirajo svojo DNK večmilijardkrat na dan. Neverjetno je, da se le redko zmotijo in bo le en človek od 27. do svojega 50. leta zbolel za rakom.

Napredek v znanosti poglablja naše razumevanje človeškega telesa – od odkritja sestave DNK in branja njenega zapisa do razumevanja napak v našem genetskem zapisu, ki lahko povzročijo raka.

Pomoč narave

Vir številnih zdravil, ki jih danes uporabljamo za zdravljenje raka, je narava. Znanstveniki še vedno razvijajo zdravila iz naravnih virov z osamitvijo in čiščenjem molekul z ugodnimi učinki.

Odkritje novega zdravila

Na terapevtskem področju onkologije se posvečamo zdravljenju diseminiranega plazmocitoma, rakave krvne bolezni, za katero je značilno nenadzorovano množenje limfocitov B (plazmatk) v kostnem mozgu.

Diseminirani plazmocitom: nekaj dejstev
  • Diseminirani plazmocitom je bolezen starejših ljudi (starejši od 65 let).
  • Najpogostejši simptomi so bolečina v kosteh, slabokrvnost, utrujenost in pogoste okužbe.
  • Za zdravljenje diseminiranega plazmocitoma imamo danes na voljo nova, inovativna zdravila.
 
Ste vedeli?

Več o diseminiranem plazmocitomu izveste na naši spletni strani, namenjeni bolnikom in njihovim skrbnikom: www.plazmocitom.si

 
Publikacije:
Zdravljenje anemije pri bolnikih z rakom
Zdravljenje anemije pri bolnikih z rakom

Osnovna navodila in
dnevnik zdravljenja
Marec 2012

Le ovinek na poti življenja
Le ovinek na poti življenja

Knjižica za pomoč bolnikom z rakom in njihovim svojcem
2006