Skip to main content

Search

Bloedkanker

Bloedkanker

Kanker is een ingrijpende ziekte en zet dagelijks veel levens op zijn kop. Het voorkomen, behandelen en genezen van kanker is complex. Ondanks indrukwekkende vooruitgang in behandelopties, brengen de woorden “u heeft kanker” nog altijd veel onzekerheid met zich mee. Voor Janssen is oncologie een belangrijk expertisegebied waarbinnen de behoefte aan effectieve behandelingen nog zeer hoog is. Wij focussen ons binnen oncologie vooralsnog op behandelingen tegen verschillende vormen van bloedkanker, prostaatkanker, longkanker en blaaskanker.

Diagnose bloedkanker

Van de ruim 116 duizend nieuwe gevallen van kanker in Nederland was in 8% van de gevallen sprake van bloedkanker.1 Bloedkanker komt in veel verschillende vormen voor, inmiddels kennen we zo’n 140 verschillende types. De drie meest voorkomende vormen van bloedkanker zijn leukemie, lymfoom & multipel myeloom (ook wel bekend als Ziekte van Kahler).

Mensen met bloedkanker melden zich vaak bij hun arts met symptomen als bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Dat komt omdat de ontwikkeling van bloedcellen ontregeld raakt bij de verschillende vormen van bloedkanker: kankercellen verstoren de balans. Dat maakt bloedkanker tot een ingrijpende en agressieve kankersoort. Bloedkanker bedreigt vitale lichaamsfuncties. De diagnose bloedkanker heeft dan ook grote gevolgen. In 2017 stierven in ons land zo’n 4.000 mensen aan bloedkanker.1 Toch worden de vooruitzichten bij bloedkanker iedere dag beter, dankzij de toegenomen beschikbaarheid van doelgerichte behandelingen, de toepassing van immuuntherapieën en doorontwikkelde bloedtransfusies en beenmergtransplantaties.

Overwinningen op bloedkanker

Al sinds 1988 is Janssen actief op het gebied van oncologie om van kankersoorten zoals bloedkanker een behandelbare of zelfs te genezen ziekte te maken. We blijven ons inzetten voor een toekomst waarin artsen en patiënten vooral gesprekken voeren over hoe je kunt leven met of zelfs na kanker,  zodat de woorden “u heeft bloedkanker” minder ingrijpend zijn dan nu.

Totdat het zo ver is werken we hard aan overwinningen op kanker, klein of groot. Deze Victories over cancer boeken we niet alleen, maar samen met betrokken onderzoekers, specialisten en patiëntenorganisaties op het gebied van kanker. Wist je dat voor de behandeling van bloedkankerpatiënten in veel gevallen een stamceltransplantatie nodig is? Hoe meer mensen zich aanmelden bij Stichting Matchis (het Nederlandse centrum voor stamceldonoren), hoe groter de kans op een perfect match voor een patiënt. Daarom ondersteunen wij Matchis op verschillende manieren bij het werven van nieuwe vrijwilligers. Op deze manier dragen we bij aan overwinningen op bloedkanker; daarnaast blijven natuurlijk werken aan medische doorbraken op het gebied van het voorkomen, snel diagnosticeren en behandelen van bloedkanker. Regelmatig melden we kleine en grote overwinningen op kanker, zoals geslaagde samenwerkingen met patiëntenorganisaties op het gebied van bloedkanker tot baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van oncologie, zoals bijvoorbeeld prostaatkanker, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op TwitterFacebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

Meer over bloedkanker

 

 

1 https://www.cijfersoverkanker.nl/

 

 

EM-23044 - 17-nov-2019