Skip to main content

Search

Prostaatkanker

Prostaatkanker

Kanker is een ingrijpende ziekte en zet dagelijks veel levens op zijn kop. Het voorkomen, behandelen en genezen van kanker is complex. Ondanks indrukwekkende vooruitgang in behandelopties, brengen de woorden “u heeft kanker” nog altijd veel onzekerheid met zich mee. Voor Janssen is oncologie een belangrijk expertisegebied waarbinnen de behoefte aan effectieve behandelingen nog zeer hoog is. Wij focussen ons binnen oncologie vooralsnog op behandelingen tegen verschillende vormen van bloedkanker, prostaatkanker, longkanker en blaaskanker.

Diagnose prostaatkanker

Jaarlijks krijgen 12.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker van hun arts1. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De prostaat is een klier aan de onderkant van de blaas ter grootte van een walnoot en is belangrijk bij de voorplanting. De drie meest voorkomende aandoeningen van de prostaat zijn een prostaatontsteking, een goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie; BPH) of prostaatkanker2. Prostaatkanker gaat in het begin meestal niet gepaard met specifieke symptomen of klachten en blijft dan ook vaak lang onopgemerkt of wordt per toeval ontdekt3.

Prostaatkanker groeit meestal langzaam en wordt soms pas ontdekt doordat uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam klachten geven4. Symptomen van prostaatkanker treden vaak pas op na uitzaaiing van de kankercellen en het is bovendien een relatief langzaam groeiende vorm van kanker5. Ondanks de langzame groei, kan prostaatkanker wel degelijk dodelijk zijn. De kans op overleven is mede afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt6. De diagnose gaat dus gepaard met veel onzekerheid. Bovenop lichamelijke klachten, ontwikkelen veel mannen met prostaatkanker ook psychosociale klachten.

Als het aan ons ligt, verandert de ingrijpende betekenis van de  diagnose prostaatkanker. Janssen werkt hard om deze aandoening beter te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen, zeker voor die vormen die nu moeilijk behandelbaar zijn.

Overwinningen op prostaatkanker

Al sinds 1988 is Janssen actief op het gebied van oncologie om van kankersoorten zoals prostaatkanker een behandelbare of zelfs te genezen ziekte te maken. We blijven ons inzetten voor een toekomst waarin artsen en patiënten vooral gesprekken voeren over hoe je kunt leven met of zelfs na kanker,  zodat de woorden “u heeft prostaatkanker” veel minder ingrijpend zijn dan nu.

Totdat het zo ver is werken we hard aan overwinningen op kanker, klein of groot. Deze Victories over cancer boeken we niet alleen, maar samen met betrokken onderzoekers, specialisten en patiëntenorganisaties op het gebied van kanker. Momenteel werkt Janssen bijvoorbeeld samen met pan-Europese patiëntenorganisaties aan de 'Living Longer, Living Stronger' campagne voor de ontwikkeling van hulpmiddelen om mannen met prostaatkanker in alle stadia van deze ziekte te ondersteunen. Deze everyday victories gaan wat ons betreft hand in hand met de medische doorbraken op het gebied van het voorkomen, snel diagnosticeren en behandelen van prostaatkanker. Regelmatig melden we deze kleine en grote overwinningen op kanker: van geslaagde samenwerkingen met patiëntenorganisaties op het gebied van prostaatkanker tot baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van oncologie, zoals bijvoorbeeld bloedkanker, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op TwitterFacebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

Meer over prostaatkanker

 
 
 
 
 
 
 

 

1 https://www.cijfersoverkanker.nl/

2 www.prostaat.nl/aandoeningen/

3 https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/prostaatkanker/symptomen/

4 https://www.mmc.nl/oncologie/aandoening-en-behandeling/prostaatkanker/

5 https://prostaatkankerstichting.nl/

6 https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/algemeen/overlevingscijfers-prostaatkanker/

 

 

EM-23043 - 17-nov-2019