Skip to main content

Search

Psoriasis

Psoriasis

Mensen die leven met een immuungemedieerde ziekte hebben daar hun hele leven last van. Deze ziekten laten het lichaam letterlijk tegen zichzelf vechten, wat een leven met pijn en ander ongemak tot gevolg kan hebben. Hoewel de huidige behandelingen al een groot verschil hebben gemaakt in het leven van veel mensen, blijft er een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken. Vanuit ons expertisegebied immunologie blijven we daarom werken aan innovatieve geneesmiddelen tegen immuungemedieerde ziekten zoals psoriasis, reuma, en inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel diseases: IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Psoriasis

Psoriasis is een van de meest voorkomende huidziekten ter wereld: 2% van de wereldbevolking heeft er mee te maken.1 Toch weten slechts weinig mensen wat voor ziekte het is. Bij psoriasis is het immuunsysteem overactief. Het natuurlijke afweermechanisme van mensen met psoriasis werkt te hard, waardoor het lichaam te snel nieuwe huidcellen aanmaakt. Normaal worden huidcellen elke ca. 28 dagen vernieuwd, maar bij mensen met psoriasis gebeurt dit iedere 4 tot 6 dagen.4 Huidcellen stapelen zich op, met schilfers, rode plekken en veel jeuk als gevolg.

Leven met psoriasis

De klachten die psoriasis veroorzaakt hebben een negatief effect op het dagelijks leven van de patiënt. Mensen met psoriasis slapen slechter en voelen zich minder vrij om gebruik te maken van openbare faciliteiten en deel te nemen aan sport. Meer dan de helft geeft aan te kampen met stress en angstgevoelens.  Psoriasis gaat daarbij relatief vaak samen met andere aandoeningen. Zo hebben mensen die leven met psoriasis vaker last van onder andere de ziekte van Crohn, depressie en vormen van kanker.6,7,8,9,10

Door de opvallende symptomen van psoriasis gaat de huidziekte vaak samen met onbegrip. Zo denken veel mensen dat psoriasis een besmettelijke ziekte is of dat het wordt veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne. Dat klopt natuurlijk niet, maar dit soort opvattingen hebben wel een grote impact op de levens van mensen met psoriasis. Uit onderzoek is gebleken dat 44% van de ondervraagden geen seksuele relatie wil beginnen met iemand met psoriasis. Bijna één op de drie ondervraagden gaf aan mensen met psoriasis geen hand of kus op de wang te willen geven en 7% wilde iemand met psoriasis überhaupt niet leren kennen.11 

De inzet van Janssen op psoriasis

Het is niet bekend wat de oorzaak van psoriasis is. Psoriasis is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het nog niet te genezen is. Gelukkig zijn er wel behandelingen die de klachten helpen verminderen. Daarmee zijn we er echter nog niet: huidige beschikbare therapieën slaan niet altijd aan en/of hebben teveel bijwerkingen. In de zoektocht naar nieuwe behandelingen heeft Janssen het afgelopen decennium een toonaangevende rol gespeeld. We blijven werken aan een toekomst waarin psoriasis tot het verleden behoort.

Door meer begrip voor psoriasis te creëren, proberen wij het leven van patiënten te veranderen. We doen dit onder andere door de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) te ondersteunen bij hun initiatief Omarm Psoriasis. Vanuit dit initiatief wordt ieder jaar een campagne gelanceerd om meer begrip rondom de aandoening psoriasis te creëren, taboes weg te nemen en een positievere omgang met de omgeving te stimuleren.

Huidzicht

In samenwerking met Psoriasispatiënten Nederland introduceerde Janssen het magazine Huidzicht om de huidaandoening psoriasis onder de aandacht te brengen. Daarnaast lanceerde Janssen in 2021 de podcast Huidzicht. Het magazine en de podcastserie staan boordevol verhalen van mensen met psoriasis, inzichten van dermatologen en de nieuwste tips & tricks om met psoriasis om te gaan. We willen hiermee bijdragen aan het bewustzijn rondom psoriasis en tegelijkertijd ondersteuning bieden aan mensen met psoriasis.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van immunologie, zoals bijvoorbeeld reuma en IBD, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op TwitterFacebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

 

1 Parisi R, Symmons DP, Griffiths CE, et al. (February 2013). Identification and Management of Psoriasis and Associated ComorbidiTy (IMPACT) project team. "Global epidemiology of psoriasis: a systematic review of incidence and prevalence". Journal of Investigative Dermatology. 133 (2): 377–85. doi:10.1038/jid.2012.339. PMID 23014338. 
2 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/46/ruim-1-2-miljoen-nederlanders-hebben-eczeem-of-psoriasis
3 Eghlileb AM, Davies EE and Finlay AY. Psoriasis has a major secondary impact on the lives of family members and partners. Br J Dermatol 2007;156:1245– 50.
4 Parrish L. (2012). "Psoriasis: symptoms, treatments and its impact on quality of life". British Journal of Community Nursing. 17 (11): 524–528. doi:10.12968/bjcn.2012.17.11.524PMID 23124421.
5 Summary of Living with PSO and Plaque Psoriasis: Biologic Patient Experience The Netherlands
6 Cooper G, Bynumb M and Somersc E. Recent insights in the epidemiology of autoimmune diseases: Improved prevalence estimates and understanding of clustering of disease. J Autoimmune 2009;33:197–07.
7 Walker JG and Littlejohn GO. Measuring quality of life in rheumatic conditions. Clin Rheumatol 2007;26:671–73.
8 Shah K, Paris M, et al. Real-world burden of comorbidities in US patients with psoriatic arthritis. RMD Open 2017;3:e000588.
9 Kimball AB, Gladman D, Gelfand JM, et al. National Psoriasis Foundation clinical consensus on psoriasis comorbidities and recommendations for screening. J Am Acad Dermatol. 2008;58  (6):1031–1042
10 Aurangabadkar SJ. Comorbidities in psoriasis. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2013;79, Suppl S1:10-7
11 Omarm Psoriasis (https://www.omarmpsoriasis.nl/)

 

 

 

© Janssen-Cilag – EM-101753 – Approval date: 06-2022