Skip to main content

Search

Immunologie

Immunologie

Immunologie, de wetenschap die onderzoek doet naar het immuunsysteem, is een van de expertisegebieden van Janssen. Bij ziekten die te maken hebben met het immuunsysteem, vecht het lichaam letterlijk tegen zichzelf. Doordat deze aandoeningen chronisch zijn kan dit een heel leven met pijn en ongemak tot gevolg hebben. De huidige behandelingen hebben al een groot verschil gemaakt in het leven van veel patiënten, maar er blijft een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken.

Het is de missie van Janssen om de diagnose van immuungemedieerde ziekten te verbeteren, de toegankelijkheid van goede behandelingen voor patiënten te waarborgen en te verbeteren, en om steeds nieuwe en betere medicatie te blijven bieden. We gaan hiermee door totdat immuungemedieerde ziekten voorgoed tot het verleden behoren. 

Impact op het leven van patiënten

Immuungemedieerde ziekten zijn chronisch. Mensen hebben daar hun hele leven last van. Toch wordt de impact van dit type ziekten op het dagelijks leven ernstig onderschat en heerst er nog steeds een stigma rond deze aandoeningen. Mensen hebben dagelijks te maken met veel pijn en andere klachten. Uit bed komen, zich aankleden, veters strikken, gaan werken, studeren, een partner vinden, voor kinderen zorgen of zelfs voor zichzelf zorgen: immuungemedieerde ziekten maken het allemaal moeilijker.

Mensen met een immuungemedieerde ziekte hebben vaak te maken met stigmatisering, isolement, verminderde productiviteit en psychische problemen. Uit onderzoek blijkt dat leven met een immuungemedieerde ziekte een vergelijkbare impact heeft op de kwaliteit van leven als leven met kanker, hartaandoeningen of een te hoge bloeddruk.  Naast de patiënten zelf, ondervinden ook hun familieleden en naasten er vaak de gevolgen van. 

Wat zijn immuungemedieerde ziekten?

Psoriasis, reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn voorbeelden van immuungemedieerde ziekten. Hoewel deze aandoeningen qua symptomen geen enkel verband met elkaar lijken te hebben, hebben ze wel iets gemeen: het zijn allen chronische ontstekingen als gevolg van een verstoring van het immuunsysteem. Een immuungemedieerde ziekte houdt letterlijk in dat het lichaam tegen zichzelf vecht.

Onze inzet: For The Peace Within

Wij geloven in een toekomst waarin immuungemedieerde ziekten tot het verleden behoren. Janssen zet zich daarom constant in om patiënten centraal te stellen en om wetenschappelijke doorbraken in de immunologie voor hen beschikbaar te maken.

Onze inzet op immuungemedieerde ziekten gaat verder dan alleen de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. We werken ook actief samen met patiëntenorganisaties en brengen de knapste koppen - waaronder artsen, verpleegkundigen, patiënten, wetenschappers en beleidsmakers - bij elkaar. Hiermee dragen we eraan bij dat mensen met immuungemedieerde ziekten toegang hebben tot de best mogelijke behandelingen, op het moment dat zij die nodig hebben. Wij zetten ons in For The Peace Within.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteiten op het gebied van psoriasis, reuma en IBD en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

 

Onze Focusgebieden

 
 
 
 
 
 
 

Reuma

 

 

1 Pompili, Maurizio, et al. "Suicide risk and psychiatric comorbidity in patients with psoriasis." Journal of international medical research 44.1_suppl (2016): 61-66.
2 Penninga, N. “IBD en vermoeidheid.” s.n. (2009) (https://www.rug.nl/research/portal/files/14619873/penninga.pdf)
3 Mease, Philip J. "Assessing the impact of psoriatic arthritis on patient function and quality of life: lessons learned from other rheumatologic conditions." Seminars in arthritis and rheumatism. Vol. 38. No. 4. WB Saunders, 2009.
4 Walker, Janine G, et al. "Measuring quality of life in rheumatic conditions." Clinical rheumatology 26.5 (2007): 671-673.
5 Kimball, Alexa B., et al. "The psychosocial burden of psoriasis." American journal of clinical dermatology 6.6 (2005): 383-392.
6 Eghlileb, A. M., et al. "Psoriasis has a major secondary impact on the lives of family members and partners." British Journal of Dermatology 156.6 (2007): 1245-1250.

 

 

EM-23781 - 26-nov-2019