Skip to main content

Search

IBD

Inflammatoire darmziekten

Mensen die leven met een immuungemedieerde ziekte hebben daar hun hele leven last van.  Deze ziekten laten het lichaam letterlijk tegen zichzelf vechten, wat een leven met pijn en ander ongemak tot gevolg kan hebben. Hoewel de huidige behandelingen al een groot verschil hebben gemaakt in het leven van veel mensen, blijft er een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken. Vanuit ons expertisegebied immunologie blijven we daarom werken aan innovatieve geneesmiddelen tegen immuungemedieerde ziekten zoals psoriasis, reuma, en inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel diseases: IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Inflammatoire Darmziekten (IBD)

IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingen van de darm. Bij deze aandoeningen reageert het immuunsysteem op een afwijkende manier: het vecht letterlijk tegen zichzelf, met een chronische darmontsteking als gevolg. De ontstekingsreacties kunnen van de mond tot aan de anus voorkomen, maar uiten zich in de meeste gevallen in de dunne of dikke darm. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de meest voorkomende vormen van IBD. Samen treffen ze meer dan 80.000 mensen in Nederland.1

Impact op de levens van mensen met IBD

De impact van IBD op het dagelijks leven is voor iedereen anders. Mensen ervaren vaak al lange tijd problemen, voordat ze de diagnose IBD krijgen. Veelvoorkomende symptomen zijn darmklachten, een veranderde stoelgang, verminderde eetlust, koorts en extreme vermoeidheid. Omdat de eerste klachten van IBD vaak al tussen het vijftiende en dertigste levensjaar opspelen, hebben deze aandoeningen een grote impact op met name jongeren en jongvolwassenen.5,6

Ongestoord deelnemen aan het dagelijks leven is er voor IBD patiënten niet bij. Naast hun fysieke klachten, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij moeilijk kunnen reizen, zijn zij afhankelijk van de beschikbaarheid van een toilet, ervaren zij vermoeidheid en moeten zij continu oppassen met eten. Ook hebben mensen met inflammatoire darmaandoeningen door hun ziekte vaker last van mentale problemen zoals stress en depressie.7 

IBD opgekrast!

IBD is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. Met innovatieve behandelingen proberen wij het leven van mensen met IBD te veranderen. Wij blijven op zoek naar nieuwe manieren om IBD te behandelen, hopelijk ooit te genezen en wellicht zelfs te voorkomen. Daarnaast willen we de impact van IBD op het leven van patiënten zichtbaar maken. Met onze campagne 'IBD opgekrast!'  laten we zien wat het voor mensen met IBD zou kunnen betekenen wanneer zij zich geen zorgen meer hoeven maken om hun aandoening omdat deze volledig onder controle of zelfs daadwerkelijk verdwenen is. Zo blijven we aandacht vragen voor deze ziekte, net zolang tot IBD is opgekrast!

We spannen ons bij Janssen ook in om het heersende stigma rondom deze chronische darmziekten aan te pakken. In samenwerking met de Europese Federatie voor Crohn en Colitis Ulcerosa ontwikkelden wij video’s voor patiënten met IBD om hun ziekte bespreekbaar te maken en om patiënten te helpen er mee om te gaan in hun dagelijks leven. Een ander voorbeeld is de gids ‘Vermoeidheid bij IBD’ , die we samen met de patiëntenvereniging CCUVN  ontwikkelden.

Buikspraak

Om op een laagdrempelige manier meer informatie te geven aan patiënten en artsen over de uitdagingen die een ziekte als IBD met zich meebrengt, lanceerden we in 2021 het eerste seizoen van onze podcastserie “Buikspraak”. In deze podcastserie gaan ervaringsdeskundigen Ingeborg Kuys en Irene Westerbeek op zoek naar antwoorden op de belangrijkste vragen rondom IBD en voeding, intimiteit en beweging. Elke aflevering ontvangen zij een gast die een expert is op dit gebied. Benieuwd? Luister naar Buikspraak via Spotify.

Meer informatie over Janssen

Lees meer over onze activiteit op het gebied van immunologie, zoals bijvoorbeeld psoriasis en reuma, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op TwitterFacebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.

Meer over IBD

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1 https://www.crohn-colitis.nl/ibd/wat-is-ziekte-van-crohn/
2 Crohn's & Colitis UK. What is Ulcerative Colitis? Available at: https://www.crohnsandcolitis.org.uk/about-inflammatory-bowel-disease/ulcerative-colitis. (Last accessed May 2019).
3 Penninga, N. (2009). IBD en vermoeidheid. s.n. (https://www.rug.nl/research/portal/files/14619873/penninga.pdf)
4 Crohn’s and Colitis Foundation: Crohn’s Treatment Options. Available at: http://www.ccfa.org/what-arecrohns-and-colitis/what-is-crohns-disease/crohnstreatment-options.html (Last accessed May 2019).
5 Ananthakrishnan AN. Epidemiology and risk factors for IBD. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2015;12:205–217.
6 Crohn's & Colitis UK. What is Ulcerative Colitis? Available at: https://www.crohnsandcolitis.org.uk/about-inflammatory-bowel-disease/ulcerative-colitis. (Last accessed May 2019).
7 Penninga, N. (2009). IBD en vermoeidheid. s.n. (https://www.rug.nl/research/portal/files/14619873/penninga.pdf)

 

 

© Janssen-Cilag – EM-101754 – Approval date: 09-2022