Skip to main content

Search

Prostatacancer

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i västvärlden. I Norden lever ungefär 230 0001 män med sjukdomen och där åldern är den enskilt viktigaste riskfaktorn. De flesta män som insjuknar är i 70-årsåldern och det är väldigt ovanligt att prostatacancer förekommer hos män under 40.2

Diagnos
Vid prostatacancer bildas det en elakartad tumör i prostata. Först växer den bara inuti prostatakörteln, ofta i de delar som ligger längst från urinröret. Det kan därför dröja flera år tills tumören trycker så pass mycket på urinröret att det skapar problem.

Ibland kan prostatacancer ge symtom först när den har spridit sig utanför prostatakörteln. I de fallen förekommer ofta smärtor i ryggen eller höfterna på grund av spridning till skelettet.

Vanligen ställs diagnos efter utredning av förhöjda värden i blodet av så kallat PSA, prostata-specifikt antigen. Förhöjda PSA-värden behöver inte betyda att man har prostatacancer.

 
Att leva med prostatacancer
 
 

iCope.se är en digital platform för dig som lever med prostatacancer. Här hittar du både information om sjukdomen, tips och råd om träning och kost, samt berättelser från andra.

 
Behandling

Om tumören upptäcks tidigt finns goda möjligheter till att bli helt botad. Tumören kan tas bort med operation eller strålbehandling. Om det inte går eller att tumören kommer tillbaka, kan sjukdomen bromsas med hjälp av hormonbehandling, strålbehandling och cytostatika.

Arbetar du inom hälso- och sjukvården? Besök Janssen Medical Cloud

Länkar till ytterligare information: