Skip to main content

Search

Kronisk Lymfatisk Leukæmi (CLL)

Hvad er Kronisk lymfatisk leukæmi?

Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) er en form for kræft, hvor kræftceller (umodne lymfocytter) samler sig i lymfekirtlerne og blodet. CLL kaldes også for B-CLL, da de umodne lymfocytter er en type hvide blodlegemer kaldet for B-celler. B-cellerne er en del af immunsystemet og spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af infektioner i kroppen. Hos personer med CLL er disse B-celler begyndt at dele sig usædvanligt hurtigt, hvilket resulterer i sygdommen.

Diagnose
Sygdomstegn ved CLL er vægttab, infektioner og forstørrede lymfeknuder – men faktisk opdages sygdommen oftest uden nogen tydelige symptomer for eksempel i forbindelse med et helbredstjek. Diagnosen kan stilles ved en klinisk undersøgelse samt forskellige vævsprøver, såsom blod- og knoglemarvsprøver.

Behandling
Når en patient er blevet diagnosticeret med CLL, foretages der en klinisk vurdering ud fra den enkelte patients situation. Det gør man for at sikre, at patienten får den bedst mulige behandling. I den kliniske vurdering ser man bl.a. nærmere på patients CLL-type og sygdommens stadie, samt hvordan forskellige behandlinger kan gøre gavn. Først derefter igangsættes behandlingen.

Den mest almindelige behandlingsform ved CLL er kemoterapi (cytostatika) kombineret med immunterapi, hvor antistofbehandlinger (såkaldt monoklonale antistoffer) opsøger og binder sig til kræftceller, så cellerne nedbrydes og dør. Derudover findes der i dag også andre typer af behandlinger – for eksempel behandlinger, hvor et specifikt protein i kræftcellerne hæmmes, så de mister evnen til at fungere som kræftceller. Det sker f.eks. ved, at cellerne deler sig langsommere eller stopper med at samle sig i lymfekirtlerne.

Mere information

Vi opfordrer patienter med CLL til at tale med en læge om behandling. Det er sundhedspersonalet, der sammen med patienterne skal finde den passende behandling til den enkelte patient.

Yderligere patient- og pårørendeinformation om Kronisk lymfatisk leukæmi kan også findes hos Kræftens Bekæmpelse og Patientforeningen for Lymfekræft og Leukæmi (LyLe) samt på Sundhed.dk.

 

Podcast - Ramt af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) | af SundhedsTV