Skip to main content

Search

Eerste vrijwilligers krijgen Ebola-vaccin

Eerste vrijwilligers krijgen Ebola-vaccin

“We hebben dringend behoefte aan een vaccin dat de bevolking en zorgverleners beschermt op lange termijn.”

Peter Piot

M.D., DIRECTEUR VAN THE LONDON SCHOOL OF HYGIENE & TROPICAL MEDICINE

  • Janssen werkt aan de ontwikkeling van een werkend Ebola virus

Minder dan een jaar nadat Janssen aankondigde versneld in te zetten op onderzoek & ontwikkeling van een ebola-vaccin, krijgen de eerste vrijwilligers in getroffen West-Afrika hun eerste dosis.

We starten de eerste klinische studies op in Sierra Leone, waar de meeste recente ebola-gevallen voorkomen. Onderzoekers testen of het preventieve combinatievaccin goed wordt verdragen en het immuunsysteem voldoende aansterkt. Vrijwilligers krijgen een combinatie van twee vaccincomponenten toegediend. Eén component is ontwikkeld door Janssen Vaccins R&D en het andere vaccincomponent door onze Deense biotechpartner Bavarian Nordic.

Allereerst wordt het Janssen-vaccin toegediend om het immuunsysteem voor te bereiden. Twee maanden later volgt het Deense middel, dat de reactie van het immuunsysteem stimuleert, wat mogelijk de duur van de bescherming van het vaccin zou versterken. Klik hier  voor het volledige persbericht.

Bescherming op lange termijn

De klinische studie loopt in parallel met andere fase 1 en 2 studies in Europa, de Verenigde Staten en Afrika. Professor Peter Piot, directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine werkt ook mee aan de studie. “We hebben dringend behoefte aan een vaccin dat de bevolking en zorgverleners beschermt op lange termijn”, aldus Piot.

Er is vandaag nog geen goedgekeurde behandeling of vaccin voor ebola. De epidemie brak uit in West-Afrika in maart 2014. Sindsdien liepen ruim 28.000 mensen de ziekte op, voornamelijk in Guinee, Liberia en Sierra Leone. De ziekte liep fataal af bij ruim 11.000 patiënten, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).