Skip to main content

Search

Innovatie

Hepatitis voorkomen moet mogelijk zijn

Wereldwijd leven 400 miljoen mensen met hepatitis B of C. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beschrijft de ziekte als een virale tijdbom. Met een betere sensibilisering en nieuwe behandelingsopties kan deze geneesbare ziekte beter worden aangepakt en kunnen dagelijks 4000 levens worden gered.

Hepatitis is een ontsteking van de lever en verwijst naar een groep van virusinfecties die de lever aantasten. De meest voorkomende vormen zijn hepatitis A, B en C. Hoewel er al vaccins beschikbaar zijn om hepatitis A en B te voorkomen, bestaat er momenteel nog geen vaccin tegen hepatitis C. Het hepatitis C-virus (HCV) wordt overgedragen via het bloed en veroorzaakt een van de meest voorkomende virale leveraandoeningen. De ziekte kan jarenlang onopgemerkt blijven sluimeren en wordt daarom vaak een ‘stille ziekte’ genoemd. De ernst van hepatitis C varieert van een milde ziekte die enkele weken aanhoudt tot een levenslange en chronische aandoening die kan leiden tot levercirrose, leverkanker en andere ernstige of fatale leveraandoeningen.

Enorme evolutie

In 25 jaar tijd heeft er een enorme evolutie plaatsgevonden, waarbij hepatitis C is herleid tot een geneesbare ziekte. Er bestaan vandaag nieuwe therapieën met minder bijwerkingen die een hoger genezingspercentage opleveren en minder lang duren dan de behandelingen die voordien beschikbaar waren.

De paradox is dat weinig mensen weten dat ze besmet zijn. Meer doelgerichte informatie over het virus en de ziekte moet leiden tot een betere opsporing, zodat patiënten op het juiste moment met de juiste behandeling kunnen worden genezen. De screening moet worden geoptimaliseerd, zodat we een beter zicht krijgen op wie hepatitis C heeft. Momenteel zijn er tienduizenden Belgen die niet weten dat ze aan de ziekte lijden. Janssen lanceerde in 2014, samen met patiëntenverenigingen, artsen, verpleegkundigen en patiënten, mycompanion.org. Dit platform centraliseert alle informatie rond hepatitis C en wil alle betrokkenen sensibiliseren over de ziekte.

Wereld zonder hepatitis

De voorbije jaren zijn belangrijke stappen vooruitgezet. Janssen lanceerde twee nieuwe hepatitis C-geneesmiddelen. Meer dan 200.000 patiënten werden daarmee al geholpen. Een van de twee geneesmiddelen werd recent opgenomen in de WGO-lijst van essentiële geneesmiddelen. Janssen blijft verder onderzoek doen naar hepatitis C en exploreert samen met externe partners een nieuwe generatie van behandelingen en methoden om de ziekte aan te pakken. Daarnaast wordt ook gezocht naar een hepatitis B-geneesmiddel.


Voor meer informatie over hepatitis bezoek de website: http://worldhepatitisday.org